Buitenland
Rebellen Ivoorkust maken begin met ontwapening

Rebellen in Ivoorkust zijn begonnen te ontwapenen. Dat hebben de autoriteiten gezegd. De ontwapening is een cruciale stap op de weg naar presidentsverkiezingen die, zo hopen velen, leiden tot het definitieve einde aan jaren van burgeroorlog.

AP
Sinds vrijdag zijn zo’n duizend rebellen aangekomen in het demobilisatiecentrum in de noordelijke stad Bouake, een voormalig bolwerk van de rebellen. In totaal leggen naar verwachting 43.000 rebellen hun wapens neer, over een periode van vijf maanden. Ongeveer 26.000 van hen zijn vanaf dan gewone burgers, de rest wordt geïntegreerd in het leger.

Premier Guillaume Soro, de voormalige rebellenleider, feliciteerde zijn strijders met het neerleggen van de wapens, volgens hem een duidelijk signaal dat het vorig jaar in Burkina Faso getekende vredesverdrag wordt uitgevoerd.

In 2002 namen de rebellen de wapens op en veroverden het noorden van Ivoorkust. Hoewel het vredesverdrag vorig jaar werd getekend, beheersten de rebellen het noorden feitelijk nog.

De rebellen beloofden enkele keren eerder de wapens neer te leggen, maar daarvan kwam niets.

De ambtsperiode van president Laurent Gbagbo liep officieel af in oktober 2005, maar hij bleef aan de macht. Hij rechtvaardigde dit door te wijzen op een clausule in de grondwet die het staatshoofd toestaat aan te blijven in geval van oorlog of een andere grote crisis. Volgens kiesfunctionarissen hebben de presidentsverkiezingen eind november plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer