Gesprekken Tibet-China begonnen
In de Chinese stad Shenzhen zijn zondag informele gesprekken begonnen tussen vertegenwoordigers van de Chinese overheid en twee afgezanten van de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen.
Dit heeft de premier van de Tibetaanse regering in ballingschap zondag laten weten zonder nadere details mee te delen. Er zijn sinds 2002 zes overlegrondes geweest tussen Peking en afgezanten van de dalai lama zonder dat enig resultaat is geboekt. De dialoog werd vorig jaar afgebroken.Bij ongeregeldheden in Tibet zijn volgens de regering in ballingschap sinds maart meer dan tweehonderd doden gevallen. Dit leidde tot protesten tijdens de estafettetocht van de Olympische vlam rond de wereld.
Een secretaris van de dalai lama zei tegen nieuwszender CNN dat de gezanten tijdens de ontmoeting met de overheidsfunctionarissen „de ernstige bezorgdheid van de dalai lama overbrengen over de wijze waarop de Chinese autoriteiten de situatie (in Tibet) aanpakken”. Ook zullen zij „suggesties doen” hoe de vrede kan worden hersteld.
China beschuldigt de dalai lama en zijn aanhangers ervan dat zij de onlusten hebben aangewakkerd om de Olympische Spelen in Peking in augustus te ondermijnen en de Tibetaanse onafhankelijkheid te promoten. Chinese staatsmedia herhaalden die beschuldigingen. De Tibet Daily noemde de dalai lama zaterdag in een artikel een crimineel. De dalai lama ontkent de aantijgingen. Hij zegt een dialoog met de Chinese regering te willen over meer autonomie voor Tibet.