Gemoedelijke beurshandel op Koninginnedag
De handelsvolumes waren woensdag laag op Beursplein 5, zoals gebruikelijk op Koninginnedag. „De ondertoon op de beurs is vriendelijk, maar buiten swingt het meer. Ik zie en hoor alleen maar feestvierende mensen op de gracht", zei René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect.
De Europese aandelenmarkten kregen woensdag een stevige impuls van een meevallend groeicijfer van de economie van de Verenigde Staten. Ook putten beleggers moed uit bemoedigende cijfers over de werkgelegenheid in de VS van salarisstrookverwerker ADP over de maand april.De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, sloot 0,9 procent (4,34 punten) in de plus op 475,56 punten. De MidKap–index eindigde Koninginnedag 0,4 procent (2,54 punten) hoger op 657,71 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt poetsten hun ochtendverliezen weg en sloten respectievelijk 0,4 en 0,9 procent hoger. De beurs in Londen eindigde op een vlakke stand.
Beleggers deden het nog wel rustig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken verlaagt waarschijnlijk de rente met een kwart procentpunt tot 2 procent. Daarnaast zal de Fed waarschijnlijk een signaal geven dat de recente reeks renteverlagingen tot een eind is gekomen.
Marktvorsers verwachten dat de Amsterdamse beurs pas maandag weer echt aan het werk gaat. Donderdag, zowel Dag van de Arbeid als Hemelvaartsdag, is Beursplein 5 gesloten. Hoewel de handelsvolumes laag waren, waren er wel enkele uitschieters.
Uitgeefconcern Reed Elsevier was een opvallende stijger bij de grote fondsen in Amsterdam met een plus van 3,8 procent. Volgens Bastiaenen lag de oorzaak hiervan bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, die een belang heeft genomen in het concern van 6,66 procent.
Bierbrouwer Heineken schommelde woensdag tussen winst en verlies en noteerde in de namiddag een plus van 0,6 procent. Dat had te maken met een positief analistenrapport over de brouwer van zakenbank Credit Suisse.
Philips noteerde 0,8 procent hoger, ondanks dat de Duitse concurrent Siemens met tegenvallende kwartaalcijfers kwam. De topman van Siemens liet zich echter, met enige reservering, positief uit over het tweede halfjaar. Siemens noteerde op de beurs in Frankfurt een winst van 3 procent.
De maker van navigatieapparatuur TomTom was uit de gratie nadat zijn Amerikaanse concurrent Garmin teleurstellende cijfers had gepubliceerd. „Garmin viel fors tegen", stelde Bastiaenen van Eureffect. TomTom verloor 3,9 procent, waarmee het onderaan de AEX stond.
In het laatste handelsuur maakte de producent van versnellingsbakken Antonov de definitieve jaarcijfers bekend. Het verlies liep verder op tot 4,1 miljoen pond sterling (bijna 5,2 miljoen euro). Het SmallCap–fonds heeft sinds zijn beursgang nog nooit winst gemaakt. Het aandeel eindigde vlak.
De euro noteerde woensdag 1,5577 dollar tegen 1,5605 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.