CIA waarschuwde voor bomaanslag
De Australische regering ligt onder vuur omdat ze de aanslag op Australische toeristen op het Indonesische eiland Bali niet heeft voorzien. Verschillende senatoren vragen om een onderzoek dat moet uitwijzen waarom Australië geen gehoor heeft gegeven aan waarschuwingen van onder meer de Verenigde Staten. Intussen meldde de Amerikaanse krant Washington Post dat de Indonesische politie een voormalige luchtmachtofficier heeft gearresteerd die zou hebben bekend dat hij de bom heeft gemaakt die op Bali afging.
De Australische regering is in verlegenheid gebracht door een publicatie in de Amerikaanse krant Washington Post dat de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA Bali twee weken voor de aanslag van afgelopen zaterdag als mogelijk doelwit heeft genoemd. De waarschuwing was gebaseerd op onderschepte berichten over een aanslag op een „westerse toeristenlocatie.”
De Amerikaanse ambassade in Jakarta waarschuwde op 10 oktober nog alle westerse toeristen om „grote bijeenkomsten en locaties die bekendstaan om hun westerse clientèle, zoals bars, restaurants en toeristische gebieden, te mijden.” De Australische premier Howard zegt het rapport van de Verenigde Staten niet te kennen.
Ongeveer acht professionele bommenmakers in twee busjes hebben de aanslag gepleegd, meldt een Indonesische krant woensdag op basis van bronnen binnen de politie en de veiligheidsdiensten. Volgens een anonieme politieman zouden de daders mogelijk een afstandsbediening of een tijdklok hebben gebruikt om de bommen in Kuta tot ontploffing te brengen. Twee busjes stopten bij de populaire Sari Club, waardoor een opstopping ontstond. Eén busje werd achtergelaten en de inzittenden ervan stapten over in de tweede bus. Kort daarop ontplofte de bom.
De voormalige luchtmachtofficier die volgens de Washington Post zou hebben bekend de bom te hebben gemaakt, zou volgens diezelfde krant hebben gezegd dat het hem spijt dat de bomaanslag zo veel mensen heeft gedood. Volgens de Post had de officier nog niet de naam van een opdrachtgever hebben genoemd. Hij zou in dienst van het Indonesische leger hebben geleerd hoe hij met explosieven moet omgaan. Hij zou wegens wangedrag zijn ontslagen. Een politiecommandant op Bali zei woensdag dat hij de berichten over een bekentenis niet kan bevestigen of ontkennen.
Sommige deskundigen hebben erop gewezen dat het denkbaar is dat het Indonesische leger achter de aanslagen zit. Het leger zou op deze manier de noodzaak willen onderstrepen van het verhogen van de militaire uitgaven of wraak willen nemen op Australië, dat aan het hoofd stond van de VN-vredesmacht die in 1999 Oost-Timor binnentrok. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Australische toeristen. Het leger is bovendien de enige organisatie in Indonesië die beschikt over explosieven van de omvang en de kracht die op Bali ontploften.
De politie heeft naar eigen zeggen tot nu toe 47 mensen ondervraagd over de aanslag. Slechts twee van de ondervraagden hadden informatie die direct met de aanslag te maken had, zei een politiewoordvoerder dinsdag. Indonesië en Australië zullen gezamenlijk een team samenstellen dat het onderzoek naar de bomaanslagen zal uitvoeren. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, woensdag bekendgemaakt. Indonesië staat onder grote internationale druk om buitenlandse hulp bij het onderzoek te accepteren en op te treden tegen islamitische extremisten. Indonesië schrijft de aanslag net als de Verenigde Staten en Australië vooralsnog toe aan al-Qaida. De Indonesische raad van ulema’s (islamitische geleerden), die de aanslag op Bali heeft veroordeeld, zei dinsdag echter geen enkel bewijs te hebben gezien voor de bewering dat al-Qaida met de aanslag te maken heeft. De politie maakte dinsdag bekend sporen van het explosief
C-4 te hebben gevonden. Dit explosief is ook gebruikt voor de aan al-Qaida toegeschreven aanslag op de oorlogsbodem USS Cole, waarbij onder de Amerikaanse opvarenden zeventien doden vielen en die zaterdag precies twee jaar geleden plaatsvond.
De verdenking gaat met name uit naar de fundamentalistische organisatie Jemaah Islamiyah, die banden zou hebben met al-Qaida. In verscheidene Zuidoost-Aziatische landen is dinsdag geroepen om een verbod op de Jeemah Islamiyah, die een grote islamitische staat in Zuidoost-Azië nastreeft en ook actief is in onder meer de Filippijnen en Maleisië.
Tientallen Nederlandse toeristen in Indonesië hebben dinsdag gehoor gegeven aan een oproep van de Wereldomroep om contact op te nemen met hun familieleden. De families willen in verband met de bomaanslag op Bali zekerheid over het lot van de reizigers.
Volgens hulporganisatie Eurocross, die contact met de families heeft, was er een lijst opgesteld met namen van veertig Nederlanders die rondreizen in Indonesië. Omdat de families willen uitsluiten dat ze zich op het moment van de aanslag op Bali bevonden, heeft Radio Nederland Wereldomroep dinsdagmiddag een oproep gedaan aan de toeristen om iets van zich te laten horen.
Als gevolg van de aanslag op Bali hebben ongeveer dertig mensen hun reis naar het eiland geannuleerd bij een Leeuwarder reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar Indonesië. Volgens woordvoerster E. Douma van reisbureau Het Schone Streven heeft ongeveer eenderde van de mensen die een reis naar Bali hebben geboekt de vakantie geannuleerd.