IJselmuidense kanselbijbel weer als nieuw na papierbad
Twee jaar geleden beschadigden dieven de oude Keurbijbel van de kansel van de van de hervormde Dorpskerk in IJsselmuiden, door hem in een vijver te gooien. Een langdurige restauratie volgde. Het resultaat was woensdag te bezichtigen. „Het is alsof de Bijbel nieuw is.”
Bijna was 2006 het laatste jaar geweest waarin het boek in de Dorpskerk te vinden was. In januari van dat jaar gingen onbekenden er vandoor met de kanselbijbel. Een voorbijganger vond het boek de volgende ochtend in een vijver in IJsselmuiden, niet ver van het kerkgebouw. Koster Bertil Brink legde de Bijbel daarop in de vriezer, om verdere beschadiging zo veel mogelijk te voorkomen.De zwaarbeschadigde Bijbel werd vorig jaar langdurig gerestaureerd door restauratieatelier De Tiendschuur in Tilburg. De natte bladzijden werden ontvochtigd met hulp van een vriesdroogmethode. Veel pagina’s werden weer compleet gemaakt met behulp van speciale papierbaden. Kerkrentmeester J. Scholten: „Het is alsof de Bijbel nieuw is, al zie je natuurlijk wel het verschil tussen het oude papier en de delen die gerestaureerd zijn.”
Al sinds mensenheugenis ligt de Keurbijbel uit 1682 op de kansel van de IJsselmuidense Dorpskerk. Zo lang, dat niet meer na te gaan is of het boek er al vanaf de druk ligt. Koster Brink doorzocht de kerkelijke archieven, op zoek naar informatie daarover. „Die gaan terug tot 1811. Er is echter niets in te vinden over de kanselbijbel. We moeten dus aannemen dat die al voor die tijd in onze gemeente gebruikt werd.” Een aanwijzing daarvoor is het jaar waarop de kansel gereedkwam: 1680. Het is waarschijnlijk dat kort na het gereedkomen een nieuwe Bijbel is aangeschaft.
Volgens Scholten missen er twee illustraties in de Bijbel. Niet duidelijk is of de dieven die eruit hebben gehaald. Bekend is dat de gravures vaak flink wat geld opbrengen. Scholten: „Mogelijk zijn ze al eerder verdwenen.” Wel aanwezig zijn een aantal papiertjes met een anekdotische waarde. Zoals een stembriefje voor de ledenvergadering van 1931. Het diende als bladwijzer.
De kerkenraad van de hervormde gemeente heeft inmiddels maatregelen genomen om een nieuwe diefstal van de Bijbel tegen te gaan. Onder meer is het kerkgebouw voorzien van beveiligingsapparatuur.