Buitenland

„Laat auteurs direct met lezer afrekenen”

Internet verandert de relatie van uitgevers en hun auteurs fundamenteel, zegt de Amerikaanse prof. Paul Goldstein. „De kans bestaat dat de uitgever als intermediair verdwijnt.”

Cultuurredactie
22 April 2008 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Prof. Paul Goldstein (Stanford University) sprak maandag tijdens een congres over auteursrecht in Amsterdam. Het tweedaags congres is georganiseerd in het kader van ”Amsterdam Wereldboekenstad”. Prinses Laurentien zal het evenement woensdag in de Westerkerk openen. De Unesco heeft de titel ”Wereldboekenstad” voor een jaar aan de hoofdstad toegekend.Volgens Goldstein moeten uitgevers van boeken en muziek er rekening mee houden dat ze hun rol van intermediair tussen auteur en consument gaan verliezen. „Traditioneel controleert de uitgever de inhoud van boeken, en maakt uit het grote aanbod de selectie voor de consument. Community’s op internet lijken die rol over te gaan nemen. Mensen laten elkaar tegenwoordig via chatrooms en weblogs weten wat cool en wat goed is.”

Goldstein denkt dat auteurs in de toekomst steeds vaker direct met hun publiek zullen communiceren. „In dat contact kunnen ook financiële vergoedingen worden uitgewisseld. Er zijn allerlei tools denkbaar waarmee de auteur rechtstreeks met zijn lezers afrekent.”

Volgens prof. Marita Mathijssen, hoogleraar Nederlandse letterkunde in Amsterdam, blijft het de rol van uitgevers om fraaie boeken te maken. „Je ziet zoveel foeilelijke boeken op de markt verschijnen. Een boek moet eruitzien als een kunstwerk, als een schilderij, en daar is een uitgever voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer