VN: Voedselcrisis Noord-Korea dreigt
De Noord-Koreaanse voedselcrisis dreigt te verergeren, zo heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) woensdag gewaarschuwd. Binnenkort heeft het land waarschijnlijk voedselhulp van buitenaf nodig om een ergere crisis te voorkomen, liet WFP-chef Tony Banbury in een verklaring weten.

„Het wordt steeds waarschijnlijker dat hulp van buitenaf nodig is om een ernstige tragedie te voorkomen”, aldus Banbury woensdag. Het voedseltekort waar Noord-Korea in 2007 mee kampte dreigt dit jaar te verdubbelen, volgens schattingen van de VN. Hevige overstromingen vorige zomer in Noord-Korea zorgen voor een schrale oogst dit jaar. Zuid-Korea en China, buurlanden die vaak als donor optraden, zijn minder happig dan vroeger om te hulp te schieten. Het WFP heeft er bij Noord-Korea op aangedrongen hulpinstanties in het land meer ruimte te geven. Landen die voedsel verstrekken aan het WFP willen dat erop wordt toegezien dat de hulp ook aankomt bij degenen die deze het hardst nodig hebben.Voor het eerst geeft ook de Noord-Koreaanse regering toe dat de voedseldistributie spaak loopt, meldde de WFP-landencoördinator voor Noord-Korea, Jean-Pierre de Margerie. In meer dan vijftig districten zijn de rantsoenen beperkt of helemaal afgeschaft. Wie het zich kan veroorloven probeert op de vrije markt aan eten te komen, maar daar zijn de prijzen het afgelopen jaar verdubbeld. Een kilo rijst kost nu een derde van een gemiddeld maandsalaris.
In 2006 verzocht Noord-Korea het WFP zijn activiteiten in het land te reduceren. De VN-organisatie voorzag meer dan 6 miljoen Noord-Koreanen van voedsel, maar bracht dit terug tot 1,1 miljoen. Nog steeds lijden ongeveer 6,5 van de 23 miljoen inwoners aan een tekort aan voedsel en dat aantal stijgt als er geen actie wordt ondernomen.
Sinds de jaren negentig kampt Noord-Korea regelmatig met voedseltekorten, door natuurrampen, falend beleid en de verdwenen bescherming van de Sovjet-Unie. Schattingen van door honger omgekomen slachtoffers lopen op tot 2 miljoen. Buurland Zuid-Korea was een belangrijke voedseldonor, maar de huidige conservatieve regering eist meer tegenprestaties van Pyongyang dan de liberale regeringen van de afgelopen tien jaar.
Ondervoeding wordt door de stijgende voedselprijzen ook een steeds acuter probleem in Indonesië. De afgelopen maand meldden lokale media met toenemende regelmaat dat jonge kinderen en zuigelingen sterven door ondervoeding.
Alleen al op Midden-Java zijn vijftien mensen gestorven aan de gevolgen van voedseltekorten, berichtte de krant Kompas recentelijk. Het voedseltekort zou onder meer het gevolg zijn van de mislukking van de rijstoogst door langdurige regenval en de vele overstromingen.
In Indonesië zijn naar schatting 13 miljoen kinderen ondervoed. Van de 5,1 miljoen zuigelingen wordt bijna de helft met de dood bedreigd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt dat door armoede, weinig aandacht van de ouders voor hun kinderen en de almaar stijgende voedselprijzen.
url verwijzing web (u689(refdag.nl/voedselcrisis.