Buitenland

Hof VS: Dodelijke injectie mag

De dodelijke injectie is geen „wrede of uitzonderlijke” methode om de doodstraf te voltrekken. Dat besliste het Amerikaanse hooggerechtshof woensdag in een zaak van twee terdoodveroordeelden in de staat Kentucky.

Van onze correspondent
17 April 2008 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

De twee stelden dat de dodelijke injectie -bestaande uit een verdovingsmiddel, een spierverslapper en een middel dat het hart stopt- in strijd was met het achtste amendement op de grondwet dat „wrede en uitzonderlijke straffen” verbiedt. Volgens sommige deskundigen is niet uit te sluiten dat veroordeelden bij hun executie pijn lijden, maar dat zij dat door de toegediende middelen niet meer kunnen aangeven.Volgens zeven van de negen rechters van het hooggerechtshof is de mogelijkheid van „incidentele pijn” bij de voltrekking van een doodsvonnis via een dodelijke injectie geen reden om deze methode ongrondwettig te verklaren. Twee rechters waren het daarmee niet eens. Rechter Paul Stevens sloot zich aan bij de meerderheid, maar stelde wel de grondwettigheid van de doodstraf in het algemeen ter discussie.

Sinds de zaak van de twee veroordeelden uit Kentucky in september vorig jaar op de agenda van het hooggerechtshof werd geplaatst, hebben de meeste staten executies opgeschort in afwachting van de uitspraak. Toen die woensdag bekend werd, kondigden Virginia, Oklahoma en Mississippi aan executies op korte termijn te zullen hervatten. In 36 van de 37 Amerikaanse staten die de doodstraf toepassen, worden executies voltrokken via toediening van een dodelijke injectie. De elektrische stoel en de gaskamer zijn alternatieven die is in enkele staten nog beschikbaar zijn.

In de VS werden vorig jaar 42 doodsvonnissen voltrokken. Daarmee staat Amerika op de vijfde plaats van landen die de doodstraf hanteren, na resp. China, Iran, Saudi-Arabië en Pakistan. De beslissing van het hooggerechtshof werd woensdag bekendgemaakt terwijl paus Benedictus XVI -een uitgesproken tegenstander van de doodstraf- in Washington zijn 81e verjaardag vierde. De vijf rooms-katholieke rechters van het hof -Alito, Kennedy, Roberts, Scalia en Thomas- keurden allen toepassing van de dodelijke injectie goed. Na hun beslissing spoedden zij zich naar het Witte Huis om daar een diner bij te wonen ter ere van de paus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer