Doden bij gevechten in Gazastrook
Bij hevige gevechten woensdagmorgen in de Gazastrook zijn vier strijders van Hamas gedood en is een onbekend aantal Israëlische soldaten gewond geraakt. Dat hebben Hamas en het Israëlische leger gemeld.
Israëlische troepen drongen na middernacht de Gazastrook binnen voor een operatie gericht tegen Palestijnse strijders, die raketten wilden afvuren op Israëlische doelen. Op meerdere plaatsen braken daarna gevechten uit. De Israëliërs kregen daarbij luchtsteun van gevechtsvliegtuigen. Vijf Palestijnen raakten gewond, onder wie twee burgers wier huis werd getroffen door een tankgranaat.Dinsdag werd de commandant van de Islamitische Jihad in het noorden van de Gazastrook gedood door een raket die een Israëlisch vliegtuig op hem afvuurde. Dat hebben Palestijnse functionarissen gezegd. Het slachtoffer, Mohammed Ghausain, reed op een motorfiets door het vluchtelingenkamp Jebaliya toen hij werd getroffen, aldus de bronnen. Het Israëlische leger bevestigde de aanval.
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter heeft dinsdag bij een bezoek aan Ramallah een krans gelegd bij het graf van Yasser Arafat. Carter omhelsde tijdens een receptie de voormalige Hamasminister Nasser Shaer. Carter is bezig aan een vredesmissie in het Midden-Oosten. Israël heeft zijn bedenkingen.
Na Israël en de Palestijnse Westoever gaat Carter nog naar Saudi-Arabië, Egypte, Jordanië en Syrië, de thuisbasis van de militante Palestijnse Hamasbeweging. Gemeden door Israëliërs, bekritiseerd door het Witte Huis volhardt Carter in zijn overtuiging dat Hamas niet geïsoleerd moet worden in de vredesonderhandelingen.
De Amerikaanse president George Bush bezocht Ramallah eerder dit jaar, maar liet toen het graf van Arafat links liggen. De regering-Bush hield Arafat, die in 2004 overleed, verantwoordelijk voor het mislukken van de vredesonderhandelingen van zeven jaar geleden en het geweld dat daarop volgde.
Zowel de Amerikaanse als de Israëlische regering hebben hun ongenoegen over Carters toenadering tot Hamas geuit. Beide landen bestempelen de organisatie als terreurbeweging. Carter ontmoet Khaled Mashaal, de Hamas-leider in ballingschap, vrijdag in Syrië.
Het Israëlische dagblad Haaretz bekritiseerde dinsdag juist de Israëlische regering vanwege het ijzige onthaal van Carter, Nobelprijswinnaar en degene die voor het eerst vrede tussen Israël en een Arabisch land wist te bereiken.
Carter was de president die in 1979 het historische vredesverdrag tussen Israël en Egypte tot stand bracht.