VN: Voedselprijzen blijven hoog
De voedselprijzen blijven wereldwijd waarschijnlijk hoog. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
De wereldproductie van graan neemt dit jaar met 2,6 procent toe, maar volgens experts zal dat nauwelijks een dempend effect op de prijzen hebben. De prijzen van graan en rijst zijn in vergelijking met vorig jaar verdubbeld en mais is 33 procent duurder geworden. Volgens de FAO zijn de prijsstijgingen behalve aan een toenemende vraag, vooral uit India en China, voornamelijk aan te kleine voorraden en nieuwe exportrestricties te wijten.De prijsstijgingen zorgen voor grote problemen in ontwikkelingslanden, waar mensen vaak 60-80 procent van hun schamele inkomen kwijt zijn aan voedsel. In ontwikkelde landen is dat 10-20 procent, aldus de FAO.
In Egypte viel eerder deze week een dode bij voedselrellen en ook in Haïti eindigden betogingen tegen de hoge prijzen in plunderingen en confrontaties met de politie. In Pakistan en Thailand is het leger ingezet om voedselopslagplaatsen te bewaken.
Bangladesh is een van de kwetsbaarste landen. Er wordt gevreesd dat van de 150 miljoen Bengalezen 30 miljoen honger zullen lijden als gevolg van de prijsstijgingen. Bijna de helft van de bevolking van Bangladesh moet rondkomen van minder dan 1 dollar per dag.
De regering in Dhaka, die afhankelijk is van de steun van het leger, heeft inmiddels 6000 distributiepunten geopend waar rijst wordt verkocht tegen de helft van de marktwaarde. Maar een groot probleem is dat de rijst op kan raken. Nadat een verwoestende cycloon vorig jaar veel gewassen vernietigde, heeft de regering nagelaten de rijstvoorraden op peil te brengen. De grote oppositiepartijen hebben gezegd de straat op te zullen gaan als de regering niet voor verbetering zorgt.