BRD verruimt wetgeving onderzoek stamcelen
Duitsland verruimt de wetgeving voor stamcelonderzoek. Vrijdag besloot een meerderheid van het Duitse parlement de zogenaamde peildatum -de dag waarvoor een embryo moet zijn gecreëerd om voor onderzoek te mogen worden gebruikt- eenmalig te verschuiven van 1 januari 2002 naar 1 mei 2007. Aan het parlementsbesluit ging een langdurig maatschappelijk debat vooraf.
De christendemocratische minister van Wetenschap Annette Schavan benadrukte dat de nieuwe regeling „een corridor” is op weg naar embryovrij wetenschappelijk onderzoek. Stamcelonderzoek zou praktisch onmogelijk worden in Duitsland, omdat stamcellen van voor 2002 volgens wetenschappers te oud zijn en te veel verontreinigd. Tevens menen wetenschappers, dat embryonaal onderzoek vooralsnog onmisbaar is, ondanks een veelbelovende vooruitgang de laatste jaren bij onderzoek met niet-embryonale stamcellen.In de Bondsdag kwamen vier voorstellen aan de orde, van een verbod op embryonaal onderzoek tot het volledig vrijgeven van embryonale cellen voor wetenschappelijk onderzoek. Vanwege het hoge ethische karakter was er geen fractiedwang en konden de parlementariërs naar eigen geweten stemmen. De verschillende standpunten gingen dan ook dwars door de partijen heen. Uiteindelijk kreeg alleen het voorstel voor een eenmalige verschuiving van de peildatum een meerderheid: 346 stemmen voor, 228 tegen.
Ook bondskanselier Merkel (CDU) steunde dit voorstel. Haar partijgenote en medeopsteller van de oude stamcelwet Maria Böhmer wees het verschuiven van de peildatum echter af als „onethisch.” Böhmer vreest dat het de deur opent naar verdere verschuivingen zodra de wetenschap dat verlangt. Het voorstel om de peildatum zo te laten, steunden niet meer dan 118 van de 564 afgevaardigden.
De voorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland, bisschop Wolfgang Huber, sprak zijn respect uit voor de genuanceerde wijze waarop de Bondsdag met de ethische kwestie is omgegaan. Voor de geloofwaardigheid van de nieuwe wet is het van essentieel belang dat de verschuiving van de peildatum eenmalig is, meent hij.
Toen wetenschappers ruim een jaar geleden het debat over de verruiming van de stamcelwet aanzwengelden, kregen ze in de persoon van Huber een belangrijke morele autoriteit aan hun zijde. Dat leidde tot heftige kritieken uit rooms-katholieke hoek. De Rooms-Katholieke Kerk keurt elke vorm van embryonaal stamcelonderzoek af als een inbreuk op de menselijke waarde. Voorzitter Hans Joachim Meyer van de Duitse rooms-katholieken was dan ook zeer teleurgesteld over het besluit, maar wil het debat over de ethische kant van de biomedische wetenschap gaande houden om verdere verruiming van de stamcelwet tegen te gaan. Wellicht dat de kerkleiders elkaar daar weer op hetzelfde spoor terugvinden.
De nieuwe wetgeving staat Duitse wetenschappers ook toe in het buitenland deel te nemen aan stamcelonderzoek dat in Duitsland zelf verboden is. Tot nu toe was dat strafbaar.