VK bepleit voltijdse voorzitter voor EU
Het Verenigd Koninkrijk wil dat de Europese Unie een voltijdse voorzitter krijgt. Die zou moeten worden gekozen door en verantwoording verschuldigd zijn aan de regeringsaanvoerders van de lidstaten.
Minister van Buitenlandse Zaken Straw oppert dit voorstel in een artikel in het tijdschrift The Economist. Het zal aan de orde komen in de discussies binnen de 105 leden tellende conventie die in de loop van volgend jaar haar plannen presenteert voor ingrijpende hervormingen binnen de EU.
Tot dusver treedt om de beurt elk van de aangesloten landen voor een periode van zes maanden als voorzitter op. De voortdurende wisselingen bevorderen niet de consistentie en de efficiëntie, benadrukt Straw. Hij pleit er daarom voor dat één persoon voor een langere termijn de functie vervult. Hij zal dan leiding geven aan de Europese Raad, de toppen van de staatshoofden en premiers.
Eerder sprak de Franse president Chirac zich eveneens voor een dergelijke opzet uit. Zowel Groot-Brittannië als Frankrijk heeft voor wat betreft de bestuurlijke constructie voorkeur voor de intergouvernementele aanpak boven de zogeheten communautaire variant. In hun visie dienen de regeringschefs en de ministers de hoofdlijnen van het beleid uit te stippelen. De Europese Commissie beschikt in die structuur over een minder vooraanstaande positie.
Volgens sommige politieke analisten is huidig premier Blair erop uit de nieuwe post te gaan bekleden. Minister van Europese Zaken Hain verschaft daarover geen helderheid. „Tony Blair heeft het druk met het besturen van de natie en bezit het mandaat van de kiezers om dat in de nabije toekomst te blijven doen”, verklaarde hij in een reactie op die geruchten.
Ingewijden menen dat Blair met een dilemma worstelt. Enerzijds zou hij in het debat over de inrichting van de EU graag een leidende rol spelen, anderzijds probeert hij zich niet te vervreemden van de eurosceptici in het VK, die vrezen voor de vorming van een superstaat.