Oude boerderij Nijpels verliest nauwelijks warmte
De woonboerderij uit 1812 van de Friese commissaris van de Koningin Ed Nijpels ’lekt’ nauwelijks warmte. Dat bleek donderdag uit onderzoek van de Gasunie in opdracht van de twaalf provinciale milieufederaties.
De Gasunie heeft in elke Nederlandse provincie twee opmerkelijke gebouwen ’s nachts met een hypermoderne warmtebeeldcamera onderzocht op warmtelekken. De woonboerderij van Nijpels in Dijken is het eerste gebouw waarvan de resultaten bekend zijn. De commissaris mag tevreden zijn, hij kreeg van de milieufederaties een 7,5 als rapportcijfer.Behalve de boerderij heeft de Gasunie onder meer het historische stadhuis in Maastricht, het nieuwe provinciehuis van Flevoland in Lelystad, het jarenzeventigstadhuis in Hengelo en de Breitnertoren van Philips in Amsterdam onderzocht.
Onderzoeker Floris de Groot van de Gasunie ging daarvoor ’s nachts op pad. Overdag verwarmt de zon de gebouwen en is niet te meten of en waar een gebouw lekt. Vooral in koude nachten is met warmtebeelden perfect te zien of en waar warmte het gebouw uitloopt. De Groot oordeelde erg kritisch. Onder meer forse warmtelekken bij het provinciehuis in Lelystad bestempelt hij als „bouwfouten.” Philips kreeg juist positieve kritiek voor het isoleren van verwarmingsbuizen. De officiële cijfers zijn behalve van Nijpels’ boerderij nog niet bekend.
Wat de milieufederaties precies met het onderzoek naar warmtelekken willen bereiken, konden de organisaties moeilijk uitleggen. De federaties willen in ieder geval aandacht voor warmtelekken in gebouwen. Maar concrete actie ondernemen de federaties verder niet. Nijpels is in ieder geval enthousiast. Hij is naar eigen zeggen maandelijks meer dan 600 euro aan zijn gasrekening kwijt. De commissaris wilde meteen een afspraak maken met De Groot voor advies om zijn warmtelekken verder te beperken.