Economie

Kredietcrisis drukt groei wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie valt dit jaar een stuk lager uit dan eerder verwacht. Ook in 2009 zal de expansie van de economie niet significant boven het niveau van dit jaar uitkomen. Dat is voornamelijk het gevolg van een sterke afzwakking van de economische groei in de Verenigde Staten, die is aangetast door de hypotheek- en kredietcrisis.

ANP
9 April 2008 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Ook in de eurozone neemt de groei af. Beleidsmakers en centrale banken zullen gedurende langere tijd een balans moeten vinden tussen het stimuleren van de economie en het in toom houden van de inflatie.Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het halfjaarlijks rapport met economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De zogeheten World Economic Outlook werd woensdag gepubliceerd, aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank, die komend weekeinde in Washington wordt gehouden.

Het IMF verwacht dat de groei van de wereldeconomie dit jaar uitkomt op 3,7 procent. Dat is een half procentpunt lager dan het fonds in januari voorspelde. Voor 2009 voorziet het IMF een groei van 3,8 procent. In 2007 kwam dit cijfer uit op 4,9 procent.

De lagere percentages zijn voornamelijk het gevolg van een sterk verminderde groei in de VS. Die komt dit jaar uit op 0,5 procent. De hypotheekcrisis die in augustus vorig jaar in volle hevigheid zichtbaar werd, heeft volgens het IMF „zware schade toegebracht aan markten en instellingen in het hart van het financiële systeem.”

De crisis op de subprime-markt, waarop leningen zijn verstrekt aan mensen met weinig inkomen, treft niet alleen financiële instellingen in de VS, maar leidt ook tot een dalende binnenlandse vraag, zegt het IMF. Het rapport rept van een „milde recessie” in 2008 en een „bescheiden herstel” volgend jaar, met een groei van 0,6 procent.

Ook in Europa zal de kredietcrisis zich in zekere mate laten gelden in de economie. In sommige landen, waaronder Nederland, voorziet het fonds een verslechterende huizenmarkt en dalende huizenprijzen. Dat kan ook gevolgen hebben voor de investeringen en consumentenbestedingen. De groei in de eurozone komt dit jaar uit op 1,4 procent en volgend jaar op slechts 1,2 procent.

Nederland, dat tot nu toe binnen de eurozone relatief hoge groeicijfers kende, zal niet kunnen ontsnappen aan de malaise. De groei komt dit jaar nog uit op 2,1 procent, maar in 2009 zwakt de expansie af naar 1,6 procent. De prognose van het IMF voor volgend jaar valt lager uit dan de 1,75 procent groei die het Centraal Planbureau (CPB) onlangs voorspelde.

Daarentegen zijn ontwikkelingslanden en opkomende economieën vooralsnog niet zwaar geraakt door de westerse kredietproblemen. De groei is in deze gebieden „robuust” en verloopt in een aanzienlijk sneller tempo dan in ontwikkelde landen, aldus het instituut. De binnenlandse vraag in opkomende regio’s zal stijgen, waardoor de risico’s op inflatie toenemen.

Ondanks de relatief gunstige ontwikkelingen in deze gebieden, voorziet het IMF ook in een doemscenario. Economen van het fonds stellen dat er een kans van 25 procent bestaat dat de groei van de wereldeconomie in 2008 of 2009 uitkomt onder de 3 procent. „Het equivalent van een wereldwijde recessie.”

De inflatiedreiging is overal ter wereld aanwezig, onder meer door de stijgende prijzen van voedsel, grondstoffen en energie. Wereldwijd zullen beleidsmakers daarom moeten afwegen wat op dit moment de nadruk verdient: het voorkomen van economische krimp of het beteugelen van de stijgende prijzen.

Het accent dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de afgelopen maanden heeft gelegd op het stimuleren van de economische groei door middel van renteverlagingen, kan de goedkeuring van het IMF wegdragen.

In de eurozone ziet het fonds eveneens ruimte voor een renteverlaging. Omdat de inflatie volgend jaar waarschijnlijk onder de 2 procent komt, kan de Europese Centrale Bank „het beleid versoepelen.” De ECB heeft de rente sinds juni vorig jaar gehandhaafd op 4 procent. De bank zag tot nu toe af van verlaging uit angst de inflatie aan te wakkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer