Oppositie Zimbabwe boekt succesje
De oppositie in Zimbabwe heeft een succesje geboekt in de strijd tegen president Robert Mugabe. Het hooggerechtshof bestempelde gisteren een verzoek van de oppositie om de uitslag van de presidentsverkiezingen direct bekend te maken, als dringend.
Het hof geeft de behandeling van de zaak nu vermoedelijk prioriteit, maar het is nog niet bekend wanneer de kwestie wordt behandeld. Het hof ging niet zover in te stemmen met het verzoek van de oppositie de uitslagen van de verkiezingen van 29 maart onmiddellijk bekend te maken.De oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) probeert sinds zaterdag de bekendmaking van de uitslag te versnellen. Volgens de partij heeft haar leider Morgan Tsvangirai de presidentsverkiezingen gewonnen en moet hij tot winnaar worden verklaard. Daarmee zou dan een eind komen aan de 28-jarige heerschappij van president Mugabe.
Volgens de centrale kiescommissie had het hof geen jurisdictie in de kwestie. De oppositie vreest dat de commissie de uitslag ten gunste van Mugabe wil beïnvloeden.
De politie arresteerde zeven medewerkers van de kiescommissie die stemmen voor president Mugabe niet zouden hebben meegeteld. De arrestaties hebben betrekking op onregelmatigheden in vier provincies, aldus de politie.
In de provincies Manicaland en Matabeleland was het gisteren onrustig. Zeker tachtig leden van de oppositie werden in elkaar geslagen door aanhangers van de president. De oppositionele MDC waarschuwde voor een bloedbad. De MDC beschuldigt Mugabes ZANU-PF ervan uit te zijn op onrust. Mugabe zou dan de noodtoestand kunnen afkondigen om aan de macht te blijven.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft er gisteren bij vicepresident Mamblo Ngcuka van Zuid-Afrika op aangedrongen dat zijn land zijn invloed moet uitoefenen om te zorgen dat in Zimbabwe de uitslagen van de verkiezingen vrijkomen. Volgens de minister leidt de onduidelijkheid over de uitkomsten van de verkiezingen in Zimbabwe tot wantrouwen, intimidatie en geweld. De uitslagen moeten zo snel mogelijk bekend worden en als er een tweede verkiezingsronde komt, moet dat snel en transparant. Koenders kreeg de indruk dat de vicepresident die zorgen deelt en het met Nederland eens is. „De president van Zuid-Afrika is op het ogenblik in India, ik heb begrepen dat hij terugkomt om zich met deze zaak bezig te houden.”