Wladimiroff ontheven uit functie van amicus curiae
De rechters van het Joegoslavië-tribunaal hebben de Nederlandse jurist Mischa Wladimiroff ontheven uit zijn functie van ”amicus curiae” (vriend van het hof) in het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Milosevic. Rechter May las de beslissing donderdagmiddag voor.
Reden voor het ontslag van de raadsman waren diens uitlatingen tegen de pers over het proces en over de schuldvraag. Volgens de strafkamer heeft hij daardoor de voor zijn functie vereiste onpartijdigheid verloren. Ook hebben de rechters naar eigen zeggen vastgesteld dat hij uitlatingen heeft gedaan over delen van het proces waarvoor de bewijsmaterialen nog moeten worden ingediend.
„De kamer kan er niet op vertrouwen dat de amicus zijn taken met de vereiste onpartijdigheid uitvoert”, aldus voorzittend rechter May donderdag. Wladimiroff moest als amicus curiae toezien op een eerlijk verloop van het proces omdat Milosevic geen raadsman in de arm heeft genomen en zichzelf verdedigt.
„De kamer zal de griffie opdracht geven de aanstelling van Wladimiroff als amicus curiae in te trekken”, luidde de uitspraak donderdag. De rechters betreuren het dat ze deze beslissing hebben moeten nemen, aldus May. „De heer Wladimiroff heeft, net als de andere amici, waardevolle assistentie verleend aan het hof.”
Wladimiroff betreurt het besluit van het hof, zo zegt hij in een reactie. Hij voegt eraan toe dat hij nooit heeft bedoeld iets te zeggen dat het proces zou beïnvloeden, maar hij waardeert de bezorgdheid van het hof, dat vindt dat een amicus curiae niet de schijn van partijdigheid op zich mag laden.
Wladimiroff zou in vraaggesprekken hebben gezegd dat Milosevic op basis van de bewijzen inzake Kosovo zeker op een aantal punten schuldig zou worden bevonden. De kans dat Milosevic zou worden vrijgesproken, was „nihil”, zo haalde een Bulgaarse krant hem aan.
De Nederlandse jurist moest na klachten van Milosevic over zijn uitlatingen tegenover de pers een schriftelijk verweer sturen naar de rechters. Daarin diende hij zijn visie op de zaak te geven. Hij zegt verkeerd te zijn geciteerd door de journalisten. De uitspraken zijn echter van dien aard dat Wladimiroff, ondanks zijn uitleg, niet kan worden gehandhaafd, aldus de rechters.
Het VN-hof zal zeer waarschijnlijk geen vervanger aanwijzen voor de Nederlander. Branislav Tapuskovic uit Belgrado en de Brit Steven Kay blijven aangesteld als amici curiae.
De rechters van het tribunaal hebben donderdag Milosevic berispt wegens een „vulgaire belediging” aan het adres van de Montenegrijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Nikola Samardzic. De voormalige president van Joegoslavië vatte aan het eind van zijn kruisverhoor de getuigenis samen met het Servische spreekwoord dat „leugens geen lange benen hebben.”
De 67-jarige Samardzic heeft van beide benen een deel moeten laten amputeren en beweegt zich voort met protheses en een wandelstok. De opmerking van Milosevic schoot de aanklagers in het verkeerde keelgat. Ze beklaagden zich bij de rechters.