„Homo heeft recht op weduwnaarsgeld”
Een pensioenfonds van een bedrijfstak mag aan een nabestaande van gelijke sekse geen weduwnaarsuitkering weigeren, mits in het betrokken land partners van hetzelfde geslacht wettelijk in een analoge situatie verkeren als een gehuwde man en vrouw.
Dat besliste het Europees Hof van Justitie dinsdag in een procedure naar aanleiding van een geschil in Duitsland. De Europese Commissie verwelkomt het oordeel van de rechter. „De uitspraak versterkt het principe van non-discriminatie op basis van seksuele oriëntatie”, verklaarde een woordvoerster van deze instelling in een reactie.Zij benadrukte tegelijk dat, „in weerwil van wat sommige politici suggereren”, de EU aan de lidstaten niets oplegt op het gebied van gelijke behandeling van enerzijds gehuwden en anderzijds personen met een onderlinge levensrelatie op basis van een andersoortige verbintenis. Het beleid op dat punt is een bevoegdheid van de afzonderlijke overheden. Maar als de nationale wet geen onderscheid in rechten kent, mag in het kader van een cao-constructie als een pensioenregeling geen achterstelling van homoseksuelen plaatsvinden.
Een Duitse theatermedewerker, Tadao Maruko, was een partnerschap aangegaan. Na het overlijden van zijn levensgezel ontving hij van de instantie waarbij hij een verzekering had lopen, geen weduwnaarspensioen. Het in Luxemburg gevestigde Europees Hof vindt dit „rechtstreekse discriminatie.”
Het tekent hierbij aan dat de Bondsrepubliek het huwelijk weliswaar heeft voorbehouden aan twee mensen van een verschillend geslacht, maar dat het wel een geregistreerd partnerschap heeft ingevoerd met bepalingen die geleidelijk aan op één lijn zijn gebracht met die van een huwelijk.
Onder christendemocraten bij onze oosterburen valt ongenoegen te beluisteren over de bemoeienis van Brussel in de sfeer van antidiscriminatie.