Buitenland

„Al-Qaida groeit in Pakistaans grensgebied”

Vanuit het Pakistaans-Afghaanse grensgebied dreigt direct gevaar voor het Westen en de Verenigde Staten in het bijzonder. Dat heeft CIA-directeur Michael Hayden zondag gezegd.

AP
31 March 2008 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Als er weer een aanslag wordt gepleegd op een Amerikaans doel, staat het zo goed als vast dat daartoe is aangezet vanuit die regio, aldus Hayden. Volgens hem is het zelfs zo dat al-Qaida er in de afgelopen anderhalf jaar meer voet aan de grond heeft gekregen dan ooit tevoren. Al-Qaidastrijders zouden vanuit het grensgebied opereren in Pakistan en Afghanistan, maar ook aanslagen voorbereiden tegen doelen in het Westen.De Amerikanen zijn bezig de samenwerking met Afghaanse en Pakistaanse militairen in het gebied te vergroten. Zaterdag werd er een eerste van zes militaire inlichtingencentra geopend die zullen worden bemand door zo’n twintig Amerikaanse, Pakistaanse en Afghaanse militairen. In de centra, die toegang hebben tot realtimebeeldmateriaal van Amerikaanse spionagevliegtuigen, zullen de bewegingen van veronderstelde opstandelingen worden gevolgd. Grondtroepen aan beide kanten van de grens kunnen dan beter worden aangestuurd.

De leider van een groep strijders in het Pakistaanse stamgebied Bajur heeft zondag het aanbod verwelkomd van de nieuwe Pakistaanse premier om met de islamitische opstandelingen in het grensgebied met Afghanistan om de tafel te gaan zitten. Deze leider, Maulvi Faqir Mohammed, is door de Pakistaanse autoriteiten in verband gebracht met Ayman al-Zawahri, de nummer 2 van Al-Qaida.

De kersverse premier Yousaf Raza Gilani deed zijn handreiking zaterdag bij zijn inauguratie. Hij zei dat de strijd tegen terreur een van de topprioriteiten is van zijn regering. De moslimstrijders in het grotendeels autonome grensgebied worden er al lang van verdacht dat zij terroristische aanslagen plegen en in Afghanistan aanvallen uitvoeren.

Gilani zei dat zijn regering de opstandelingen wil bestrijden door het onderwijs in het gebied te stimuleren en de regio te helpen ontwikkelen. Deze vreedzame aanpak staat in schril contrast met de harde lijn van de Pakistaanse president Pervez Musharraf, die zijn leger op de militanten afstuurde. Veel Pakistanen geloven dat die strategie onnodig veel burgers het leven heeft gekost en het terrorisme juist heeft aangewakkerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer