Farmasector betaalt tv-programma’s
De farmaceutische industrie betaalt mee aan medische tv-programma’s van de publieke omroep. Kijkers zijn daarvan niet op de hoogte.
Tijdens twee uitzendingen werden de namen van de betrokken farmaceutische bedrijven niet vermeld, wel die van patiëntenorganisaties die het geld van de fabrikanten ontvingen en doorsluisden. Het gaat om een uitzending over baarmoederhalskanker in januari en een programma over epilepsie van vorig jaar april, beide van de Evangelische Omroep (EO), zo meldde Trouw vanmorgen.De documentaire over baarmoederhalskanker werd betaald door GlaxoSmithKline (GSK), fabrikant van het vaccin Cervarix. Dat gegeven werd niet bekendgemaakt tijdens de uitzending, wel werd de naam vermeld van de stichting Nigyo, een vrouwenorganisatie. Deze ontving een bedrag van bijna 47.000 euro van GSK. Een deel van dat bedrag werd gebruikt voor de EO-documentaire.
Het Nationaal Epilepsiefonds financierde eveneens een medisch programma van de EO. Het geld daarvoor was echter afkomstig van UCB Pharma, dat vorig jaar 32.500 euro betaalde aan het fonds voor het ontwikkelen van een tv-documentaire.
In de contracten die door zowel GSK als UCB Pharma werden afgesloten met de patiëntenorganisaties was vastgelegd dat de namen van de farmaceutische bedrijven zouden worden vermeld. Bij de aftiteling is dat echter in beide uitzendingen niet gebeurd.
Zowel Nigyo als het Epilepsiefonds beklemtonen dat zij vrij zijn in de samenstelling van de programma’s en dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud. Van beïnvloeding door de farmaceuten zou geen sprake zijn. Volgens de EO is er in de contacten met de patiëntenorganisaties met geen woord gerept over financiering door de farmaceutische industrie. Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in.