Trichet wijst op grote onzekerheid
Hebben we het ergste van de kredietcrisis en de daarmee samenhangende correcties op beurzen en markten langzamerhand niet achter de rug? President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt daar geen ja op.
De vraag werd hem woensdag voorgelegd tijdens een gedachtewisseling in Brussel met leden van het Europees Parlement. Wie zijn beschouwing over de al maanden voortwoekerende en door de problemen met hypotheken in Amerika in gang gezette onrust aanhoorde, zal het zijn opgevallen dat hij veelvuldig het woord „onzekerheid” gebruikte, met afwisselend daaraan gekoppeld een nadere aanduiding als grote, aanzienlijke, een hoog niveau van en ongebruikelijke. Het klonk in ieder geval niet als de boodschap van iemand die licht ziet aan het einde van een donkere tunnel. „We beleven bijzonder complexe tijden”, stelde hij vast.De chef van de ECB constateerde dat er nog wel even sprake zal zijn van onduidelijkheid over de omvang van de verliezen, over de verdeling ervan en over de gevolgen voor het financiële stelsel en voor de kredietverlening. Trichet verwacht dat de inkomsten van de banken voorlopig onder druk blijven staan. Hij voegde eraan toe dat in de eurozone de winsten van de betrokken ondernemingen de laatste jaren fors waren gestegen en dat die dus wel een stootje kunnen verduren. Niettemin maande hij: „Waakzaamheid is meer dan ooit geboden” en spoorde hij aan tot inspanningen om op een doeltreffende manier de risico’s te beheersen.
Hij vindt het vooral nodig dat de spelers in de financiële wereld een grotere openheid aan de dag leggen en bepleitte in dat opzicht „een nieuwe cultuur; nationaal, in Europa en mondiaal.” De bedrijven in deze tak van sport moeten uitgebreide informatie naar buiten brengen over hun positie om, zoals hij het uitdrukte, „kuddegedrag onder beleggers, verdere besmetting door en verspreiding van de crisis te vermijden.” „De oproep tot transparantie valt alom te beluisteren. Een aantal partijen heeft spontaan positief erop gereageerd. Ik verwacht dat hij ook een weerslag krijgt in regelgeving”, aldus Trichet.
Hij wees verder op het belang van een „solide aanwezigheid” van de centrale banken in een situatie als de huidige, met sterke turbulentie, hectisch gedrag en enorme volatiliteit. „Zij dienen een ankerfunctie te vervullen.” Wat de ECB betreft, komt die volgens hem tot uitdrukking in een strikt en vastberaden beleid gericht op handhaving van prijsstabiliteit en in het te hulp schieten van de geldmarkten met ondersteunende kredietoperaties op momenten dat onder invloed van wantrouwen de banken elkaar geen kortlopende leningen durven te verstrekken en er daardoor een tekort aan liquiditeiten dreigt.
Het eerstgenoemde element, de strijd tegen de inflatie, betekent momenteel dat de monetaire autoriteiten in Frankfurt de ruimte missen om de rente te verlagen. Zij varen op dit punt een koers die verschilt van die van de Federal Reserve (Fed), de zusterinstelling in de VS. Die besloot in de voorbije periode enkele malen tot een flinke stap naar beneden, bedoeld om de economie een groei-impuls te verschaffen en daarmee de recessie af te wenden. Trichet geeft, conform het mandaat waarover de ECB beschikt, absolute prioriteit aan het beteugelen van de geldontwaarding.
Hij verwacht dat die in het eurogebied dit jaar „ver boven” het streefniveau van 2 procent zal blijven. De ontsporing op dit terrein duurt langer dan eerder werd voorzien. De Fransman drong er wederom bij sociale partners op aan hun verantwoordelijkheid te beseffen en het inflatietempo, dat inmiddels is geklommen naar 3,3 procent, niet verder op te drijven door het toepassen van indexatie van lonen en prijzen.