Vastgoedbroers eisen miljoenen vergoeding
Twee vastgoedondernemers eisen miljoenen euro’s schadevergoeding van de gemeente Rotterdam. Zij hebben de gemeente en de verantwoordelijk projectleider gedagvaard.
Volgens de broers Franklin en Freddy Lugo uit Krimpen aan den IJssel staan zij onterecht op de zogenoemde Alijda–lijst, een overzicht van malafide huiseigenaren. Hierdoor is hun het zakendoen onmogelijk gemaakt. Door de opgelopen schade is de onderneming van de broers aan de grond geraakt. Hun bank verkoopt donderdag per executie al hun onroerende goederen.Eind 2004 kwamen de twee vastgoedondernemers erachter dat zij hoog op de ’zwarte lijst’ staan. Hun inkomsten namen hierna met grote stappen af. Inmiddels schat hun fiscalist de schade op 110 miljoen euro. Meermalen hebben zij vergeefs geprobeerd hun namen van het overzicht te halen. Vele rechtszaken volgden. Dit jaar oordeelde de rechtbank dat de Lugo’s onrechtmatig en ten onrechte staan vermeld.
De broers handelen vooral in kantoorpanden en verhuren geen woningen. „In de panden die zij in eigendom hebben, vinden geen illegale of onrechtmatige praktijken plaats. Zij veroorzaken geen overlast. Evenmin maken zij misbruik van overheidsgelden. Zij zijn niet de malafide huisjesmelkers waarvoor de zwarte lijst is bedoeld", stelt hun advocaat Pieter Obbeek.
Met Alijda wil Rotterdam overbewoning, illegale verhuur, terreur van verhuurders en het laten verkrotten van woningen tegengaan. De aanpak richt zich ook op hypotheekfraude. Hiermee hopen partners als gemeente en justitie de verloedering van de stad tegen te gaan. Zij proberen de honderden huiseigenaren op de lijst „uit de markt te drukken", zo meldt het convenant.
De namen op de lijst zijn vertrouwelijk, maar de ondernemers hebben verschillende bewijsstukken dat hun namen meermalen met opzet naar allerlei partijen zijn uitgelekt. Zo waren makelaars, banken, taxateurs, notarissen, Kamer van Koophandel en (potentiële) kopers op de hoogte dat de Lugo’s staan vermeld. Kopers wilden geen zaken meer doen of konden geen financiering krijgen. Notarissen weigerden op verzoek van de gemeente hun medewerking.
De twee broers verwijten de gemeente nu dat ze de Wet bescherming persoonsgegevens heeft overtreden en diverse keren een onrechtmatige daad heeft gepleegd. Bovendien heeft de projectleider van Alijda zich meermalen negatief uitgelaten over de zakenmannen, met alle gevolgen van dien. Zij hebben eveneens aangifte gedaan van smaad tegen een ambtenaar en een advocate. Ook dienden ze een klacht in bij de Orde van Advocaten en de Ombudsman.
Zelf zijn ze aangeklaagd voor valsheid in geschrifte (van hypotheekaktes), valse aktes, oplichting en deelneming aan een criminele organisatie. De zaak dient in Amsterdam. „Veel zaken zijn middels een getuigenverhoor al vervallen", aldus Franklin Lugo woensdag. De gemeente zei in een reactie „de gang naar de rechter met vertrouwen tegemoet te zien".