Kerk & religie

Vrijheid door zelfverloochening

„Paulus’ oproep aan de Galaten dat zij „tot vrijheid geroepen” zijn, lijkt merkwaardig modern en bij de tijd, maar staat wel haaks op het moderne levensgevoel.”

Van een medewerker
17 March 2008 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

Dat zei evangelist ds. T. Vanhuysse zaterdag op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting In de Rechte Straat (IRS) te Hoevelaken. De ontmoetingsdag had als thema ”het Evangelie redt en bevrijdt”.De dag werd geopend door de voorzitter van IRS, ds. C. Westerink. Hij sprak een meditatie uit over ”Het Evangelie redt”. Daarna sprak ds. T. Vanhuysse uit het Belgische Tongeren over de bevrijdende kracht van het evangelie. Hij nam als uitgangspunt Galaten 5.

Ds. Vanhuysse: „De moderne mens wil vrijheid, blijheid en losbandigheid, maar Paulus bedoelt een vrijheid die gekenmerkt wordt door zelfverloochening en gehoorzaamheid. In het bijzonder onze jeugd wordt via de media en muziek met de wereldse opvatting van vrijheid volgepompt. Zij leren van jongs af aan: pak alles wat je pakken kunt.”

Volgens evangelist Vanhuysse komen in België en in Nederland overal de verwoestende gevolgen van deze losgeslagen mentaliteit openbaar in heftige uitbarstingen van agressie en gezinsdrama’s.

De vrijheid van Galaten 5 is gemodelleerd naar het voorbeeld van Jezus, Die wil dat wij ons natuurlijke egocentrisme zullen afleggen in totale zelfverloochening. Ds. Vanhuysse: „Theologen en kerken zijn niet in staat die vrijheid te geven, dat kan alleen Christus. Daarom is er maar Eén die met recht en reden Bevrijder mag worden genoemd.”

De enige echte bevrijdingsdag wordt op Goede Vrijdag gevierd, aldus de Belgische evangelist. „Jezus Christus maakt niet alleen vrij van de macht van de zonde en de tirannie van het egoïsme, maar ook vrij van dode kerkelijke gewoonten en verstikkende tradities. Iedere gelovige is tot die vrijheid geroepen. Deze vrijheid wordt niet verkregen door inspanningen en nauwgezet opvolgen wat de kerk voorschrijft.”

Ds. Vanhuysse vertelt dat het evangelisatiewerk in Tongeren niet zonder vrucht is, maar vaak wel moeilijk. „Uit gesprekken blijkt vaak dat de boodschap afketst, omdat mensen met de geestelijken of kerkgangers nare ervaringen hebben gehad.” Een veelgehoorde reactie is volgens ds. Vanhuysse: „Laat maar, die god van de pastoor, nou dat hoeft voor mijn niet meer.”

„Laten we dit ter harte nemen”, zo stelde ds. Vanhuysse, „want velen hebben de kerk de rug toegekeerd, omdat dominees of priesters maar al te vaak heersers waren of pauselijke trekjes begonnen te vertonen. Het is moeilijk deze teleurgestelde mensen opnieuw met het Evangelie te bereiken.”

Tijdens de ontmoetingsdag vertelde Pedro Snoeier, veldwerker voor de IRS in Polen, over zijn nieuwe werkterrein in Görlitz. Snoeier, die het Pools beheerst, werkte jaren in de Poolse stad Legnica. Görlitz is een Duitse plaats op 500 meter afstand van de Poolse grens. Omdat de Polen in deze plaats veel van hun inkopen doen, heeft hij vele mogelijkheden hen te bereiken. Daarnaast blijft Snoeier het Poolstalige magazine Augustinus uitgeven.

Volgens de Poolse IRS-medewerker is de Pool niet gewend zo direct over geloofszaken te spreken. Om die reden wordt er een rubriek over kerkgeschiedenis in het blad ”Augustinus” geplaatst. Als vanuit historisch perspectief de Reformatie wordt behandeld, komen er wel reacties, vertelt hij. Dit levert gelegenheid indirect geloofsvragen aan de orde te stellen.

Stichting In de Rechte Straat (IRS) werkt vanuit de overtuiging dat Gods genade niet door inspanningen verdiend wordt. Om die reden poogt de IRS de evangelieboodschap aan het hart van de rooms-katholieke te brengen om zo samen te delen in Gods wondervolle genade. Het doel van de stichting is niet om mensen te beleren dat ze het bij het verkeerde eind hebben. De IRS is er ook niet op uit mensen van kerk te doen veranderen. Wel om de bevrijdende kracht van het Evangelie te verkondigen voor diegenen die gebukt gaan onder de last van dwangmatigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer