Merkel in Israël voor driedaags bezoek
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is zondag aan een driedaags bezoek aan Israël begonnen. Merkel legde de nadruk op haar toewijding aan een oplossing voor het Midden-Oostenconflict. Duitsland heeft een „historische verantwoordelijkheid” voor Israël, zei Merkel.
Rond drieën kwam Merkel aan op vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv, waar ze werd verwelkomd door premier Ehud Olmert, een erewacht en vele politieke en religieuze leiders.Een belangrijk onderdeel van het bezoek van Merkel is haar bezoek aan het Israëlische parlement, waar ze voor het eerst een toespraak zal houden. Naar verwachting gebruikt Merkel die mogelijkheid om het bestaansrecht van de staat Israël te onderstrepen. Dat ze de toespraak in het Duits houdt, heeft echter al tot de nodige commotie geleid.
Merkel bezoekt Israël in een tijd van grote spanningen tussen Israël en de Palestijnen. Beide partijen zeggen voor het eind van het jaar een vredesakkoord te willen ondertekenen, maar geweldsincidenten en de bouw van Israëlische gebouwen in bezet gebied brengen zo’n akkoord niet dichterbij. Hoewel Merkel wil bijdragen aan de vrede heeft ze geen ontmoetingen met Palestijnse leiders op het programma staan. Reden voor het bezoek is namelijk de viering van zestig jaar Israëlische onafhankelijkheid, verduidelijkte de Duitse ambassade.
Zeven Duitse kabinetsleden zijn meegereisd met Merkel, die ook een bezoek zal brengen aan het nationale Holocaustmonument.
Duitsland is een van Israëls trouwste Europese bondgenoten en doet verwoede pogingen om Iran van het ontwikkelen van atoomwapens te weerhouden. Ook is Duitsland sterk vertegenwoordigd in de internationale troepenmacht die in Zuid-Libanon de vrede bewaart sinds een 34 dagen durende oorlog in de zomer van 2006. Duitsland zou bemiddelen in de vrijlating van twee Israëlische gijzelaars in Libanon. De gijzelingsactie, waarbij ook doden vielen, was indertijd de aanleiding voor het conflict. De twee zijn voor zover bekend nog steeds gegijzeld.