Ontpoldering Goeree zeker
DEN HAAG - Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gaan zich beraden op kleine aanpassingen in hun plan de Zuiderdieppolder op Goeree-Overflakkee te ontpolderen. Dat voorstel moet er binnen een halfjaar komen.
Deze toezegging deed gedeputeerde Evertse (ChristenUnie/SGP) woensdag tijdens een vergadering van de Provinciale Statencommissie Groen, Water en Milieu, na kritiek van drie van de vier coalitiepartijen (CDA, VVD en ChristenUnie/SGP) op zijn plannen. De partijen drongen aan op alternatieven voor of aanpassing van het voorstel.Het CDA stelde vragen over de vrijwilligheid van de ontpoldering. Een van de uitgangspunten was dat de gronden op vrijwillige basis zouden worden verworven. Ook ChristenUnie/SGP vroeg zich af of er nog mogelijkheden zijn voor aanpassingen aan het plan, waardoor de streek het eerder zal accepteren.
De VVD sprak zich het stelligst uit voor heroverweging van de voorgenomen ontpoldering. De fractie wil liever het Beter Plan Zuiderdiep een nieuwe kans geven. Dit alternatief wordt wel gedragen door de streek en levert toch brakke natuur op, aldus VVD-woordvoerder Topper. Daarnaast vroegen de liberalen zich af hoe vrijwillig de grondverwerving verloopt als al wordt gesproken over onteigening.
De fracties van PvdA en SP steunen GS. Zij vinden heroverweging van de plannen onverstandig vanwege de tijd en het geld die inmiddels zijn geïnvesteerd. Coalitiepartij PvdA benadrukt dat het belangrijk is om de coalitieafspraak voor het realiseren van 3500 hectare nieuwe natuur na te komen.
Gedeputeerde Evertse liet in de beantwoording weinig ruimte voor aanpassing van de plannen. „Ik heb vanuit het coalitieakkoord een opdracht voor 3500 hectare nieuwe natuur. Daarbij horen de Zuiderdieppolders. Als de Provinciale Staten dat anders willen, moeten zij daar een opdracht voor geven. Ik wil wel waarschuwen dat die opdracht duidelijk moet zijn. Anders gaat het mis, ook voor de rest van Deltanatuur.”
VVD’er Topper had voor dit pleidooi geen goed woord over. „We mogen toch wel discussiëren over de plannen? Als ik naar u luister, zou ik moeten geloven dat wij GS alleen maar mogen volgen en geen vragen moeten stellen. Ieder plan moet op zijn eigen merites worden beoordeeld. Ook voor ons staan de hectares groen uit het coalitieakkoord vast, maar daarom hebben wij nog wel vragen over de Zuiderdieppolders.”
De gemeenteraden Goedereede en Dirksland vroegen eind vorig jaar in vrijwel raadsbrede moties aan de GS het plan te heroverwegen. SGP-raadslid T. Human sprak woensdag namens de voltallige gemeenteraad van Goedereede in. „Het besluit van Gedeputeerde Staten om de ontpoldering van de Zuiderdieppolders niet te heroverwegen heeft ons zeer bevreemd en geschokt. De gemeenteraden van Dirksland en Goedereede hebben een motie aangenomen, en er zijn 7000 handtekeningen verzameld op Goeree-Overflakkee.”
Ook stelde hij dat de komst van meer natuur in de gemeente Goedereede niet noodzakelijk en wenselijk is. „Dertig procent van ons grondgebied bestaat uit natuur in de varianten zoet, brak en zout. Sinds de afsluiting door sluizen en dammen zijn bij de Kwade Hoek spontaan enkele honderden hectaren zoute natuur ontstaan waar eb en vloed vanuit de Noordzee vrij spel hebben. Enkele jaren geleden is de polder de Koude Hoek natuurgebied geworden waar het brakke water van de Grevelingen in wordt gepompt.”
De gemeenteraad van Goedereede noemt het ontpolderingsplan ook ethisch onverantwoord. „Onze aandacht wordt regelmatig gevraagd voor de wereldwijde toenemende vraag naar voedsel. Het tekort wordt in de hand gewerkt door het onttrekken van landbouwgrond aan de voedselproductie.”
Naast Human spraken nog zeven anderen in.