Moslimlanden buigen zich over islamofobie
DUBAI - Leiders van islamitische landen debatteren later deze week op een topconferentie in Senegal over de anti-Koranfilm van Wilders en de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die 57 landen verenigt, bespreekt dan het eerste rapport van een speciale islamofobiecommissie. Dat maakte de secretaris-generaal van de OIC maandagmorgen bekend.
De kwestie moet worden opgelost in een „toegewijde politieke dialoog” en een „historische verzoening” tussen islam en het Westen, aldus Ekmeleddin Ihsanoglu.Spotprenten en film zijn volgens hem „specifiek ontworpen om de meest heilige symbolen van de islam te beledigen.” De OIC-leiders, onder wie vele staatshoofden, zullen vanaf donderdag naar verwachting „passende maatregelen” nemen tegen „zulke daden van islamofobie”, stelt Ihsanoglu. Hij noemde geen concrete voorbeelden.
Zowel Ihsanoglu als de invloedrijke Saudische geestelijke sjeik Salman al-Odah liet evenwel weten dat wraakacties onacceptabel zijn. De laatste ziet bovendien een groot verschil tussen het optreden van de Deense regering en de Nederlandse. De eerste wordt door hem gezien als „medeplichtige.” Den Haag doet volgens de conservatieve Al-Odah evenwel „alles wat binnen zijn macht ligt om uitzending te voorkomen.”
In Afghanistan is zondag opnieuw geprotesteerd tegen Nederland en Denemarken vanwege veronderstelde beledigingen van de islam. In de stad Jalalabad, in het oosten van het land, waren enkele duizenden studenten op de been. Zij verbrandden Deense en Nederlandse vlaggen en riepen ”dood aan Amerika” en ”lang leve al-Qaida”.
Terwijl elders in Afghanistan duizenden te hoop lopen tegen Nederland, zwelt in de luwte een demonstratie aan van Afghanen die zich vredelievend verzetten. In een parkje in het centrum van de Afghaanse hoofdstad begon een lokale wiskundige een week geleden een hongerstaking tegen de film van Wilders en de publicatie van Deense spotprenten van de profeet Mohammed. Zijn vreedzame tactiek, op het eerste gezicht onverwacht in een land dat al dertig jaar geteisterd wordt door geweld, blijkt aan te slaan, meldde het Amerikaanse dagblad The Christian Science Monitor maandagmorgen.