Campagne in Spanje gestopt na aanslag op oud-raadslid
MADRID - De politieke partijen in Spanje hebben vrijdag hun campagne voor de parlementsverkiezingen van zondag beëindigd na een aanslag op een voormalig socialistisch raadslid in het opstandige Baskenland. De socialistische regering in Madrid gaf de Baskische terreurbeweging ETA de schuld van de moord. De verantwoordelijkheid voor de aanslag was tot vrijdagavond niet opgeëist.
„Het zal de terroristen niet lukken de Spaanse democratie op de knieën te krijgen”, aldus minister Perez Rubalcaba van Binnenlandse Zaken. De socialistische premier José Luis Rodriguez Zapatero en de conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy voerden telefonisch overleg na de aanslag. Daarna volgde beraad met onder meer vakbonden en werkgeversorganisaties. Zapatero beloofde vrijdag dat hij de moordenaars zal opsporen en gevangenzetten.De politicus Isaias Carrasco werd neergeschoten in Mondragon-Arrasate, in de Baskische provincie Guipuzcoa in het noorden van Spanje. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, aldus de Baskische autoriteiten.
Carrasco werd door drie kogels in zijn hoofd getroffen toen hij samen met familieleden zijn huis verliet, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. In tegenstelling tot honderden andere (ex-)politici had Carrasco bescherming door een lijfwacht tegen een ETA-aanslag afgewezen. Arrasate is een bolwerk van de ETA, die met geweld voor een zelfstandig Baskenland strijdt.
De bestrijding van de ETA was een van de belangrijke thema’s in de verkiezingscampagne. De socialistische regering-Zapatero had via onderhandelingen met de ETA een einde willen maken aan de opstand. Maar de organisatie beschouwde het vredesproces in juni vorig jaar als mislukt en maakte een einde aan een ’wapenstilstand’ van veertien maanden.
De terroristen hebben hun aanhang opgeroepen de verkiezingen van zondag te boycotten. Ook dreigde de beweging met nieuw geweld. Twee bomaanslagen tijdens de nu afgebroken verkiezingscampagne veroorzaakten alleen schade.
De ondergrondse organisatie pleegde in 1968 voor het eerst een aanslag die levens eiste. In de afgelopen veertig jaar kwamen door ETA-geweld zeker 820 mensen om het leven.
Volgens de laatste peilingen heeft de partij van Zapatero een goede kans de parlementsverkiezingen te winnen. De regeringsleider waarschuwde zijn partijgenoten echter niet te vroeg te juichen.
De socialist verwees naar de parlementsverkiezingen van maart vier jaar geleden. Die werden overschaduwd door radicaalislamitische aanslagen, drie dagen voor de verkiezingen, op forensentreinen in Madrid. De aanslagen, die 191 mensen het leven kostten, waren onder meer bedoeld als protest tegen de Spaanse militaire aanwezigheid in Irak.