Vloeken verboden in Amerikaanse stad
NEW YORK - Wie deze dagen in het Californische plaatsje South Pasadena z’n betoog met grove taal of obscene gebaren kracht wil bijzetten, kan rekenen op afwijzende reacties van omstanders.
Het gemeentebestuur heeft dit kleine stadje in de schaduw van Los Angeles deze week namelijk tot vloekvrije zone verklaard.Niet dat je gearresteerd wordt of buiten de stadsmuren wordt gezet, maar er is voldoende steun voor dit initiatief om iemand „even buiten de gemeenschap” te plaatsen, zoals burgemeester Michael Cacciotti dat noemt.
„Ik hoop dat onze vloekvrije week ertoe aanspoort om het niveau van onze omgang met elkaar wat te verheffen”, aldus Cacciotti. Dit initiatief van South Pasadena geldt voor een week en wordt voortaan iedere eerste week van maart herhaald.
Krachttermen en obscene gebaren zijn in Amerikaanse gesprekken niet van de lucht, zeker onder jongeren. Het is daarom des te opmerkelijker dat het voorstel om South Pasadena vloekvrij te maken van een 14-jarige scholier komt.
„Mijn ouders hebben in ons gezin altijd de nadruk gelegd op normen en waarden en erop aangedrongen niet te vloeken. Ik merk dat veel klasgenoten gewoon vloeken omdat zij erbij willen horen. Maar ik heb hun gezegd dat niet meer te doen als zij met mij wilden blijven omgaan”, aldus McKay Hatch.
Hij geeft toe dat hij zelf ook nog wel eens vloekt, „maar ik probeer er volledig af te komen.” Zijn voorbeeld werkte aanstekelijk. McKay kreeg aanhangers en richtte een antivloekclub op met een eigen website (www.nocussing.com). Zulke clubs vindt men nu in bijna alle Amerikaanse staten en via de website krijgt de No Cussing Club reacties uit de hele wereld. In South Pasadena wist gisteren nog niet iedereen dat er deze week niet gevloekt wordt.
„Ik weet van niks, maar het is een goed idee’’ zei David Salcedo, eigenaar van een lokaal hamburgerrestaurant.
South Pasadena staat niet alleen. In Saint Charles in Missouri is onlangs voorgesteld om het vloeken in cafés te verbieden.
En hiphopproducent Russell Simmons heeft een half jaar geleden voorgesteld om krachttermen plus racistische en seksistische termen uit songs te bannen.