Economie

Fusiebesprekingen CMG en Logica voortijdig bekend

De fusiebesprekingen tussen ICT-dienstverleners CMG en Logica zijn eerder naar buiten gekomen dan beide bedrijven lief waren. Gedwongen door een publicatie in de Britse krant The Times kwamen de ondernemingen dinsdag voor de opening van de beurzen in Londen en Amsterdam met het bericht dat zij zich in een vroeg stadium bevinden van besprekingen over een samengaan.

ANP
8 October 2002 16:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Toch waren beide helder over de grote lijnen van de mogelijke samensmelting. CMG krijgt bij de fusie met gesloten beurzen 40 procent van de aandelen, Logica de rest. Logica-topman Martin Read wordt de nieuwe uitvoerende topman, CMG’er Cor Stutterheim krijgt wel een plaats in het bestuur, maar zonder uitvoerende taken.

„We wisten dat er een krant met het artikel zou komen. Met ons bericht willen wij duidelijkheid geven richting beleggers. Ook voor de personeelsleden is dit belangrijk nieuws”, aldus een woordvoerster.

Juist voor de personeelsleden van CMG zijn het hachelijke tijden. Onlangs kreeg het bedrijf toestemming van de rechter om 118 mensen in het noorden te ontslaan. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) mag de automatiseerder bestempelen als een soort uitzendbureau. Hierdoor hebben vaste krachten minder vastigheid dan zij dachten.

CMG detacheert veel mensen bij andere bedrijven. Zo werken tientallen mensen bij telecombedrijf KPN, die daar de sms-apparatuur ontwikkelen en beheren. De van CMG gehuurde mensen hebben visitekaartjes van KPN, lijken KPN’er, maar hun werkgever blijft CMG.

Het Brits-Nederlands bedrijf werkt veel op die manier. Het krijgt bijvoorbeeld opdrachten bij de overheid, maar daar wordt nou net bezuinigd. Concurrenten als Cap Gemini en Ernst & Young kapen bovendien opdrachten weg. Door dit alles zitten tientallen CMG’ers op kantoor zonder opdracht. Niet alleen in het noorden, ook in bijvoorbeeld Arnhem en Den Haag.

Logica werkt veelal op dezelfde terreinen. De Britse onderneming werkt op het gebied van dienstverlening, technische ondersteuning en ICT-producten. Bij het bedrijf werken ruim 11.000 mensen in 34 landen. Logica heeft ervaring met diverse onderwerpen: van telecom tot energie, maar ook overheidsdiensten.

CMG en Logica noemen als een voordeel van de fusie kostenbesparingen. Volgens de woordvoerster is het „nog te vroeg” om daar verder op in te gaan. Vaak raken bij een fusie banen overbodig, omdat bijvoorbeeld kantoren worden samengevoegd. Dat zou betekenen dat er arbeidsplaatsen op de tocht komen.

Nu al praat CMG individueel met medewerkers over afvloeiing. Maandelijks verlaten meer mensen het bedrijf dan erbij komen, zei bestuursvoorzitter Stutterheim in augustus.

Het personeel op het hoofdkantoor in Den Haag zou al iets moeten hebben gemerkt van de tot nu toe nog geheime fusiebesprekingen. De kledingcode werd onlangs aangescherpt, iedereen moet weer in pak met stropdas op zijn werk verschijnen. Zodat eventuele Britse bezoekers een goede indruk krijgen van CMG.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer