Buitenland

Ecuador verbreekt banden met Colombia

De crisis die dit weekeinde uitbrak na een Colombiaans bombardement van een kamp van de rebellenbeweging FARC in Ecuador, is verder geëscaleerd. Ecuador en Venezuela verbraken maandag de diplomatieke banden met Colombia.

Buitenlandredactie
4 March 2008 07:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:35
Colombiaanse legereenheden trekken op naar de grens met ECuador. Foto EPA
Colombiaanse legereenheden trekken op naar de grens met ECuador. Foto EPA

Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat alle Colombiaanse diplomaten Ecuador onmiddellijk moeten verlaten. Het verbreken van de banden zal geen gevolgen hebben voor de handelsbetrekkingen. Maandag had Ecuador al zijn ambassadeur uit Bogota teruggeroepen en de Colombiaanse ambassadeur in Quito het land uitgezet. Verder stuurde Ecuador net als Venezuela extra militairen naar de grens met Colombia.Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa is door het bombardement een mogelijk akkoord over de vrijlating door de FARC van elf prominente gijzelaars, onder wie Ingrid Betancourt, op niets uitgelopen. Volgens Correa waren de onderhandelingen in een „vergevorderd stadium.”

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) strijden al tientallen jaren tegen de Colombiaanse regering. Om de oorlog te bekostigen houdt de beweging zich onder meer bezig met drugshandel en ontvoeringen. De groepering heeft ongeveer 17.000 strijders.

De linkse regeringen in Quito en Caracas verwerpen aantijgingen van Colombia dat zij de FARC zouden steunen. Daarmee wil Colombia alleen maar de aandacht afleiden van de schending van de Ecuadoraanse soevereiniteit, stelde een woordvoerder van president Correa.

Colombia beschuldigt beide buurlanden er zelfs van nauwe banden te onderhouden met de FARC. Zo zou de Venezolaanse president Hugo Chavez de FARC hebben ondersteund met 300 miljoen dollar (197,5 miljoen euro). Ook zou de FARC hebben geprobeerd uranium te bemachtigen. Dat blijkt volgens de Colombiaanse autoriteiten uit computers en documenten die Colombiaanse militairen vonden in het FARC-kamp na de aanval van zaterdag. Bij die actie kwam ook de nummer twee van de FARC, Raul Reyes, om het leven.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) houdt vandaag in Washington spoedberaad over de crisis tussen Colombia en Ecuador. Het inter-Amerikaans overleg tussen de 35 lidstaten van de OAS heeft plaats op verzoek van Ecuador. De organisatie heeft als doel te strijden voor „een vreedzame oplossing bij conflicten tussen lidstaten.”

Ecuador stuurde maandag 3200 militairen naar het grensgebied met Colombia. Dat gebeurde op bevel van president Rafael Correa. De Venezolaanse president Hugo Chavez gaf zondag al opdracht aan tankbataljons om zich op te stellen bij de grens met Colombia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer