Voorjaarsstorm eist levens in Europa
APELDOORN - De voorjaarsstorm die afgelopen weekend woedde, heeft in Europa zeker dertien levens geëist. De slachtoffers vielen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen, vooral door ontwortelde bomen. Tientallen personen raakten gewond.
De storm met orkaankracht, die de naam Emma heeft gekregen, bereikte in de Alpen hier en daar uitschieters tot 222 kilometer per uur. In Duitsland kwamen door de storm vijf mensen om, in Oostenrijk vier en in Polen en Tsjechië twee. Vooral in het zuiden van Duitsland kwam het tot hevige hagelbuien, sneeuw, onweer en overstromingen. In delen van Oostenrijk en Tsjechië zaten tienduizenden mensen zonder stroom.In Nederland zorgden veel omgewaaide bomen, vallende dakpannen en rondvliegende rommel zaterdag voor aanzienlijke schade. Sinds vrijdagavond raasden zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur over het land.
Rijkswaterstaat adviseerde in de nacht van vrijdag op zaterdag in Hoek van Holland, Delfzijl, Den Helder en Harlingen dijkbewaking in te stellen. De waterstand in de Waddenzee viel door de combinatie van vloed en de storm zaterdag echter lager uit dan verwacht.
In het hele land hadden politie en brandweer hun handen vol met omgewaaide bomen en beschadigde auto’s. Op meerdere plekken kwamen bomen op huizen terecht of waaiden daken van woningen. Zo kwam in het Zuid-Hollandse Pijnacker een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd.
In Drenthe raakte een vrouw lichtgewond toen zij zaterdagmorgen met haar auto van de weg werd geblazen. In Eindhoven stortte een steiger van een nieuwbouwflat in waarbij de brokstukken op een auto terechtkwamen. De harde wind zorgde in Zeeland voor kapotte ramen, gebogen verkeerslichten en een wegwaaiende afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.
In Zwolle viel een deel van de gevel uit een woning. Ook waaide een dak van een huis. Verder bleef de schade in de rest van Overijssel beperkt tot omgewaaide bomen, kapotte leidingen en blikschade. In Culemborg waaide een fietsenhok weg en in Zutphen raakten weilanden bezaaid met piepschuim, afkomstig van een nabijgelegen bouwplaats.
Het luchtverkeer ondervond veel vertragingen door de storm. Ook op het spoor kwamen vertragingen voor. Volgens de ANWB viel het landelijk gezien mee met de problemen op de weg. De A27 was tussen Gorinchem en Werkendam ruim een etmaal gesloten, omdat door de harde wind omgewaaide bomen op de weg terecht waren gekomen.