Is McCain wel een echte Amerikaan?
NEW YORK - Wie niet in Amerika is geboren kan dus geen president worden. Het dagblad The New York Times wierp gisteren de vraag op of John McCain nu wel president kan worden. Die werd tenslotte in 1936 in Panama geboren. Weliswaar op een Amerikaanse basis waar zijn vader toen diende, maar dat was geen Amerikaans territorium.
De Democratische senator Claire McCaskill -die zelf de Democraat Barack Obama steunt- diende onmiddellijk een wetje in om McCains staatsburgerschap te verzekeren. McCain vond dat „erg collegiaal”, maar wees intussen op enkele voormalige presidentskandidaten die ook niet „op Amerikaanse bodem” waren geboren. Bijvoorbeeld George Romney, die in Mexico werd geboren en in 1968 een vergeefse gooi deed naar het presidentschap (net als zijn zoon Mitt, die enkele weken geleden opgaf).Volgens de Amerikaanse immigratiedienst is iemand Amerikaan als hij in Amerika is geboren of als hij in het uit buitenland uit Amerikaanse ouders is geboren. McCain voldoet aan die laatste voorwaarde. McCaskill wil nu dat alle kinderen van militairen die ergens ter wereld dienen automatisch Amerikaan worden. Niemand verwacht overigens serieus dat Vietnamveteraan McCain niet Amerikaans genoeg bevonden zou kunnen worden voor de Republikeinse presidentskandidatuur.
Toen Arnold Schwarzenegger enkele jaren geleden gouverneur van Californië werd, vroegen sommigen zich af of de voormalige krachtpatser misschien ooit nog eens een gooi naar het Witte Huis zou doen. Dat kan niet, was het antwoord, „want Schwarzenegger is niet in Amerika geboren maar in Oostenrijk.”
Op het Democratische front worden intussen twee successen gemeld. Hillary Clinton haalde de afgelopen maand een recordbedrag van 35 miljoen dollar van sponsors op. Dat moet een geruststelling voor haar zijn, want begin deze maand moest zij haar campagne uit eigen zak nog 5 miljoen dollar lenen. Jammer alleen voor Hillary dat concurrent Barack Obama zijn eigen record van 36 miljoen dollar (in januari) gaat breken met een nieuw record van 50 miljoen dollar. Beiden hebben in ieder geval genoeg geld om de cruciale staten Ohio en Texas te bestoken met mediaboodschappen. De kiezers hebben daar komende dinsdag het laatste woord.