Buitenland

Kwart Amerikanen verlaat geloof jeugd

WASHINGTON - Meer dan een kwart van de Amerikaanse volwassenen heeft het geloof waarin hij is grootgebracht, vaarwel gezegd. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek naar religieuze binding in de Verenigde Staten.

Kerkredactie
26 February 2008 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Amerikaanse volwassenen het geloof waarin hij is grootgebracht, vaarwel heeft gezegd. Foto RD
Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Amerikaanse volwassenen het geloof waarin hij is grootgebracht, vaarwel heeft gezegd. Foto RD

Het aantal volwassenen dat claimt geen binding te hebben met welke godsdienst dan ook, nam toe. Zij vormen samen de vierde grootste categorie en wonen vooral in Californië en het westen van de Verenigde Staten.Volgens de onderzoekers is in deze staten de invloed merkbaar van het grote aantal immigranten uit Centraal-Amerika en Azië.

Zo is het aantal rooms-katholieken gelijk gebleven dankzij de aanwas van immigranten. Anders dan in Europa is de meerderheid van immigranten in de Verenigde Staten christen.

Omdat de groep mensen die geen religie aanhangt groeide, dreigen protestanten een minderheid te worden in het land. Iets meer dan de helft van de ondervraagden, omschrijft zichzelf als protestant. Van de 28 procent die het geloof van zijn jeugd achter zich liet, wisselde 16 procent het ene christelijke kerkgenootschap in voor het andere.

Het gemak waarmee mensen verbindingen aangaan, onderstreept de concurrentie op de religieuze markt, zegt Luis Lugo, directeur van het Pew Forum on Religon and Public Life dat het onderzoek uitvoerde. „Kerken en groepen wedijveren om leden. Als je op je lauweren gaat rusten, ben je geschiedenis.”

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat 78 procent van de 220 miljoen volwassenen in Amerika christen is.

Onder protestanten vormen evangelicals de grootste groep, samen goed voor 26,3 procent van de volwassen bevolking. Over het algemeen zien protestantse denominaties hun ledentallen krimpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer