Hoofddoekjeskwestie in Turkije nog niet opgelost
ISTANBUL (AP) – De hoofddoekjes kwestie in Turkije is nog niet opgelost. Negen van de twintig leden tellende Turkse Raad voor Hoger Onderwijs betwisten de recente grondwetswijzigingen die vrouwelijke studenten het dragen van een islamitische hoofddoek toestaan. De dissidenten noemen een oproep van raadsvoorzitter Yusuf Ziya Ozcan onwettig. Ozcan verzocht de universiteiten zondag studentes met een hoofddoek overeenkomstig de grondwetswijzigingen toe te laten.
Necmi Yuzbasioglu, een van de dissidenten, zei dat Ozcan niet bevoegd is om over opheffing van het verbod te beslissen. Yuzbasioglu wees er op dat een relevante wet op het hoger onderwijs nog niet is veranderd en dat op grond daarvan hoofddoekjes aan de universiteit dus verboden blijven.De meeste universiteiten legden maandag de oproep van Ozcan naast zich neer en lieten studentes met een hoofddoekje niet toe. Alleen de Bosporus Universiteit in Istanbul stond achter Ozcan en de regering.
De kwestie heeft de spanningen tussen de seculiere oppositie en de regeringspartij, die door haar achtergrond nauwe banden met gelovige moslims heeft, op scherp gezet. De Turkse president Abdullah Gül, zelf een gelovig moslim, gaf vrijdag zijn goedkeuring aan de grondwetswijzigingen. De grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, kondigde aan in beroep te gaan bij het hoogste rechtscollege, het constitutionele hof.
De regering verdedigt de opheffing van het verbod onder meer door te wijzen op de Turkse pogingen zich te conformeren aan de waarden en de normen binnen de Europese Unie.
Het verbod op de hoofddoek aan de universiteit dateert van kort na de eerste militaire coup in Turkije, in 1980. Aanvankelijk werd de wet niet al te strikt toegepast, maar daarin kwam verandering toen de spanningen tussen seculiere en moslimpartijen toenamen.