Buitenland

Regering en LRA Uganda tekenen overeenkomst

KAMPALA (AP) – De Ugandese rebellenbeweging LRA (Verzetsleger van de Heer) heeft vrijdag een overeenkomst getekend met de regering. Daarin worden een aantal stappen genoemd die een eind moeten maken aan een bloedige opstand die al twintig jaar duurt. Zo belooft de regering het noordelijke gebied dat door het conflict is geteisterd, te herstellen en economisch vooruit te helpen en te zorgen dat het noorden beter wordt vertegenwoordigd in het landsbestuur en de strijdkrachten.

22 February 2008 19:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft rebellenleider Joseph Kony en drie andere LRA-leiders aangeklaagd wegens wreedheden. Foto EPA
Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft rebellenleider Joseph Kony en drie andere LRA-leiders aangeklaagd wegens wreedheden. Foto EPA

Donderdagavond liepen de rebellen nog woedend uit het overleg weg. Het kostte de bemiddelaars uren om hen te overreden terug te keren. De partijen voeren al vredesoverleg sinds juli 2006 en de rebellen houden het regelmatig voor gezien. Nu lijkt het overleg echter eindelijk te gaan vlotten. Dinsdag sloten de partijen al een akkoord over de berechting van oorlogsmisdadigers.LRA-vertegenwoordiger David Matsanga zei dat de rebellen wegliepen omdat de regering hun eisen ten aanzien van regeringsposten en de terugkeer van verbannen LRA-leiders niet wilde inwilligen. In de nu gesloten overeenkomst staat dat de regering elke in het buitenland wonende Ugandees die naar Uganda wil terugkeren moet helpen om dat mogelijk te maken en deze persoon veiligheid moet garanderen. Over de toewijzing van regeringsposten staat er alleen in dat de noordelijke bevolking ‘evenredige vertegenwoordiging’ dient te krijgen in openbare ambten.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft rebellenleider Joseph Kony en drie andere LRA-leiders aangeklaagd wegens wreedheden, waaronder verkrachting, verminking en moord. Het hof is echter niet bevoegd om hen te arresteren. President Yoweri Museveni heeft beloofd de verdachten niet uit te leveren in het geval ze een vredesovereenkomst sluiten. De nu gesloten overeenkomst gaat pas in als de rebellen de wapens hebben neergelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer