CU-SGP in EP niet op één lijn over EU-verdrag
STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag met zeer grote meerderheid het nieuwe EU-verdrag omarmd. De tweemansdelegatie van CU-SGP is over de inhoud ervan verdeeld.
Blokland (ChristenUnie) en Belder (SGP) stemden beiden tegen een resolutie met daarin een positief oordeel over het ontwerp, maar hun overweging daarbij verschilde. Belder wijst het verdrag als zodanig af. Blokland doet dat niet. Hij gaf echter geen steun aan de uitspraak van het EP, omdat in de tekst ervan wordt betreurd dat nader omschreven aspecten uit de eerder verworpen grondwet niet zijn teruggekeerd in het in december door de regeringsleiders ondertekende concept. Hij beschouwt de desbetreffende passage als een „aanval op Nederland”, omdat door het nee bij het referendum in 2005 de plannen voor een gemeenschappelijke constitutie sneuvelden.In de Tweede Kamer waren CU en SGP destijds allebei tegen de beoogde grondwet. De CU-fractie is wel voorstander van de herziene versie. Op de vraag of dit laatste iets te maken heeft met de deelname aan de regeringscoalitie, zegt Blokland: „Dat zal ongetwijfeld.” Hij wenst tegelijk te benadrukken dat Nederland in de onderhandelingen over de aanpassingen veel punten heeft binnengehaald. Verdeeld stemmen door de EP-afgevaardigden van de twee christelijke partijen is volgens hem vaker voorgekomen, maar hij heeft desgevraagd geen voorbeeld paraat.
Of het Verdrag van Lissabon uiteindelijk in werking zal treden, hangt af van de 27 lidstaten. Die moeten elk afzonderlijk hun goedkeuring eraan hechten. De instemming van het EP zelf is formeel niet nodig. Inmiddels hebben vijf landen groen licht gegeven, te weten Hongarije, Malta, Slovenië, Roemenië en Frankrijk. Het Nederlandse parlement streeft ernaar voor de zomervakantie tot een besluit te komen. Alleen Ierland laat via een referendum de beslissing rechtstreeks over aan de bevolking.