Binnenland

Rechter akkoord met aanbesteding ov-chipkaart

ARNHEM (ANP) – De aanbestedingsprocedure voor de distributie van de ov-chipkaart kan gewoon doorgaan. De rechtbank in Arnhem vindt dat Districhip, de organisatie die verantwoordelijk is voor de distributie van de chipkaart voor het openbaar vervoer, geen disproportionele eisen stelt aan bedrijven die de kaart willen verspreiden. Dat hebben betrokken partijen woensdag bekendgemaakt.

20 February 2008 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
De aanbestedingsprocedure voor de distributie van de ov-chipkaart kan gewoon doorgaan. Foto ANP
De aanbestedingsprocedure voor de distributie van de ov-chipkaart kan gewoon doorgaan. Foto ANP

MKB-Nederland had een kort geding aangespannen omdat de eisen in de aanbestedingsprocedure zo zwaar zouden zijn dat alleen zeer grote ondernemingen de opdracht in de wacht zouden kunnen slepen. Nu de rechter haar in het ongelijk heeft gesteld, wendt de werkgeversorganisatie voor het midden en kleinbedrijf zich tot de politiek. Zij vraagt de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in te grijpen en ervoor te zorgen dat het aantal verkooppunten op peil blijft en ook kleinere bedrijven de kaart kunnen verkopen. Ook pleit zij voor aanpassing van de Aanbestedingswet.Districhip wil verspreid door het hele land 1500 tot 2000 verkooppunten, bovenop de bestaande automaten die bijvoorbeeld al zijn geplaatst in de proefregio’s Rotterdam en Amsterdam. Wie wil meedingen naar de distributie van de chipkaart, moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten bieders zevenhonderd verkooppunten kunnen garanderen en kunnen aantonen dat ze gedurende drie jaar een jaarlijkse omzet van minstens 10 miljoen euro hebben gehad.

MKB-Nederland vindt dit „discriminerend" voor haar leden en eiste intrekking van de procedure. De organisatie schat dat duizenden middenstanders die nu nog strippenkaarten verkopen, kunnen fluiten naar de verkoop van chipkaarten. „Het mkb wordt uit de markt gedrukt door een procedure die zo is ingericht dat bepaalde partijen er vanzelf uitrollen", aldus een woordvoerster van MKB Nederland eerder.

De rechtbank zag het anders. „We zijn blij dat we nu verder kunnen met de procedure", reageerde Districhip-directeur De Vroome. „We willen alles in april, uiterlijk mei hebben afgerond".

Op dit moment zijn er ruim 2,1 miljoen ov-chipkaarten in omloop. Op termijn moeten dat er meer dan tien miljoen worden. Met ingang van 1 januari 2009 wil verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga de strippenkaart afschaffen. Vanaf dat moment kunnen reizigers in bus, tram en metro alleen nog reizen met de ov-chipkaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer