Buitenland

Oppositie Cuba verwacht geen verandering

MADRID - Cubaanse oppositiegroeperingen in het buitenland wilden dinsdag over het algemeen niet al te veel betekenis hechten aan het aftreden van de 81-jarige Fidel Castro als president van Cuba.

Buitenlandredactie
20 February 2008 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

Zij zeiden te verwachten dat het beleid onder Castro’s broer Raul niet veel anders zal zijn dan het de afgelopen jaren is geweest. Westerse leiders legden meer het accent op de mogelijkheid dat de formele machtswisseling in de enige resterende communistische staat op het westelijk halfrond tot hervormingen zal leiden.De Spaans-Cubaanse Stichting, een in Madrid gevestigde organisatie voor Cubaanse ballingen in Europa en dissidenten in Cuba, noemde het aftreden een formalisering van de status-quo: de 76-jarige Raul is nu de baas. Woordvoerder Orlando Fondevila, een Cubaan die elf jaar geleden uit Cuba vertrok, legde er de nadruk op dat de toekomst open is, maar dat met het formele aftreden van Castro inhoudelijk vooralsnog niets verandert. „Het is zeker goed nieuws dat deze man niet langer de leiding van het land heeft, maar zijn geest zal blijven rondwaren zolang hij leeft.”

Fondevila herinnerde eraan dat er onder Raul, sinds deze op 31 juli 2006 als waarnemend president aantrad, geen economische of politieke hervormingen zijn doorgevoerd. „Raul Castro zal niet van de ene op de andere dag een democraat worden”, zei Fondevila.

Oswaldo Paya, de bekendste Cubaanse dissident, heeft het Cubaanse parlement opgeroepen hervormingen door te voeren nu Fidel Castro niet meer terugkeert als president. „Dit is een cruciaal moment”, zei Paya. „Cuba wil verandering. De mensen willen verandering. En verandering betekent dat mensen van hun rechten gebruik moeten kunnen maken en moeten kunnen meebeslissen over de toekomst van Cuba in een klimaat van verzoening.”

Vier Cubaanse dissidenten die in het weekeinde door het regime in Havana waren vrijgelaten en naar Spanje zijn gereisd, reageerden met scepsis op het nieuws over Castro. Alejandro Gonzalez Raga, een van de vrijgelaten dissidenten, zei dat hij van Raul Castro, die anderhalf jaar geleden door Fidel met de presidentiële taken werd belast, geen veranderingen verwacht.

De Europese Commissie zal gaan onderzoeken of de banden met Cuba kunnen worden herzien, nu Fidel Castro heeft aangegeven zijn presidentschap op te geven.

Eurocommissaris Louis Michel heeft in een verklaring tevreden gereageerd op de beslissing van de Cubaanse regering om een aantal politieke gevangenen op humanitaire gronden vrij te laten. Michel vindt het ook een positieve stap dat Cuba het Internationale verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten én het Internationale convenant voor Burgerlijke en Politieke Rechten (BuPo-verdrag) gaat ondertekenen.

De Spaanse socialistische regering noemde Castro’s aftreden een kans voor hervormingen. Woordvoerder Trinidad Jimenez wees erop dat Raul zelf over de noodzaak van hervormingen heeft gesproken. Ook de Britse en de Franse regering zeiden op hervormingen te hopen. Amnesty International zei te hopen op de vrijlating van politieke gevangenen en verbetering van het mensenrechtenbeleid.

De Nobelprijswinnaar en voormalige Poolse president Lech Walesa zei: „Het is te vroeg om te spreken van een stap, het is alleen het denken over een stap.” Hij voegde hieraan toe: „In dit tempo gaat hij pas over 200 jaar aftreden.”

De Russische regering onthield zich van een onmiddellijke reactie, maar de leider van de Russische Communistische Partij, Gennadi Zjoeganov, noemde Castro een „briljant politicus.” Castro „hield de banier van onafhankelijkheid en socialisme hoog boven het Eiland van de Vrijheid, Latijns-Amerika en het hele Westelijk halfrond”, zei hij.

„Maar de tijd is genadeloos en Fidel Castro nam het enige juiste besluit: de macht overdragen aan een jongere leidersgeneratie.”

De Amerikaanse kandidaten in de presidentiële voorverkiezingen Hillary Clinton, Barack Obama en John McCain hebben dinsdag alle drie de vrijlating van politieke gevangen in Cuba geëist. De eis volgde op de aankondiging van Fidel Castro’s aftreden eerder op de dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer