Buitenland

EU vermaant Kroatië om claim op stuk zee

BRUSSEL (AP) - De EU heeft er maandag bij Kroatië op aangedrongen geen aanspraak te maken op stukken Adriatische Zee die niet aan het land toebehoren, anders komt het door het land verlangde lidmaatschap van de Europese Unie in gevaar.

19 February 2008 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

Kroatië heeft een stuk van de zee benoemd tot beschermd gebied, waarbinnen het land de visserij wil controleren en beperken, de natuur beschermen en wetenschappelijk onderzoek wil uitvoeren. Het land voert nog geen handhaving uit. Een deel van het beoogde natuurgebied ligt buiten de territoriale wateren van Kroatië, en Italië en Slovenië hebben al aangegeven dat hun vissers en transportschepen hinder van de maatregelen zouden ondervinden. „Het is een cruciale kwestie voor het lidmaatschap van Kroatië”, zei minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel uit Slovenië, dat de huidige EU-voorzitter is.De Eurocommissaris voor Visserij, Joe Borg, kondigde maandag een verscherping aan van het toezicht op de visserij in de Europese wateren. In oktober zal hij de 27 ministers van Visserij van EU-landen een pakket maatregelen voorleggen om de 400 miljoen euro die nu al jaarlijks aan toezicht wordt uitgegeven efficiënter te besteden. Borg wil een systeem waardoor elke vis van de vangst tot op het bord te volgen is.

Borg zei te denken dat het opsporen van illegale vissers de overbevissing kan tegengaan. Nu de illegale vissers niet worden bestraft, zou de bereidheid van legale vissers om zich aan quota te houden minimaal zijn. Het illegaal vissen kan welig tieren op de EU-wateren omdat er nauwelijks toezicht wordt gehouden.

De Eurocommissaris wil ook de boetes verhogen om illegale vissers af te schrikken. „Elke handhaving stort als een kaartenhuis in als de uitvoering slecht is en overtredingen niet worden bestraft”, zei hij. „Degenen die zich aan de regels houden, zien met regelmaat dat overtreders zonder straf en met grote winsten wegkomen met hun gedrag. Zo’n situatie is op zichzelf al onhoudbaar, en zeker nu de visvoorraad zo slinkt.”

Op de Middellandse Zee is naar schatting 40 procent van de vangst van de zeldzame blauwvintonijn illegaal. In de Noordzee is de kabeljauwpopulatie over de afgelopen dertig jaar met 75 procent afgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer