Buitenland

Nederlandse diplomaat EU-gezant in Kosovo

BRUSSEL (ANP) – De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith wordt de speciale gezant van de Europese Unie in Kosovo. Zijn benoeming is zaterdag in Brussel officieel bekendgemaakt.

16 February 2008 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

Feith wordt de hoogste EU-vertegenwoordiger in Kosovo. Het is de bedoeling dat hij over enige tijd ook de gezant van de internationale gemeenschap wordt en dan ook gaat rapporteren aan de Verenigde Naties in New York.De EU gaf zaterdag ook officieel het startschot voor de justitiemissie EULEX van tussen de 1800 en 2200 politieagenten, marechaussees, rechters en officieren van justitie. Zij gaan de politie, justitie en douane van Kosovo ondersteunen. De NAVO-troepenmacht KFOR blijft in het gebied voor de veiligheid.

Feith is benoemd tot eind februari 2009. Hij zal vanuit Kosovo veel contact houden met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en behalve aan hem ook rapporteren aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is verheugd over de benoeming. „De speciaal gezant van de EU in Kosovo is een boegbeeld. Het is goed nieuws dat de keuze voor deze zeer belangrijke positie juist nu op een Nederlander is gevallen. Ik ben ervan overtuigd dat Pieter Feith de situatie de komende maanden met veel verstand van zaken zal aanpakken".

De 63–jarige jonkheer Pieter Cornelis Feith begon op zijn 25e bij Buitenlandse Zaken. Hij werkte op Nederlandse ambassades in Syrië, Duitsland en Sudan en op de ambassades bij de VN in New York en bij de NAVO in Brussel.

Van 1996 tot 2002 werkte hij voor de NAVO, onder meer in Bosnië, Zuid–Servië en op het hoofdkwartier in Brussel. In 2001 bewees hij zich als onderhandelaar door Albanese opstandelingen in Macedonië over te halen hun wapens neer te leggen.

In 2004 reisde Feith als EU–gezant door de Sudanese regio Darfur. Ook bereidde hij een EU–missie in Irak voor die hogere politie–officials, rechters en gevangenispersoneel opleidde.

In 2005 leidde hij de EU–operatie in de Indonesische provincie Atjeh. Hij hield daar toezicht op het vredesakkoord tussen de regering en de separatistische rebellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer