Buitenland

Lula wint verkiezingen Brazilië

De lijsttrekker van de Arbeiderspartij (PT) heeft de presidentsverkiezingen gewonnen die zondag in Brazilië plaatsvonden. Luiz Inácio da Silva (”Lula”) slaagde er echter niet in om een absolute meerderheid van het aantal geldig uitgebrachte stemmen op zijn naam te brengen. Volgens de eerste stembusuitslagen haalde de PT-kandidaat 47 procent van de stemmen.

Van onze correspondent
7 October 2002 05:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

De naaste tegenstander van Lula, oud-minister José Serra van Volksgezondheid en kandidaat namens de regeringscoalitie, bracht het tot bijna 25 procent. Oud-gouverneur Anthony Garotinho van Rio de Janeiro kreeg 15 procent van de kiezers achter zich, terwijl zijn voormalige collega uit de deelstaat Ceará, Ciro Gommen, 12 procent haalde. Lula en Serra moeten het op 27 oktober tegen elkaar afleggen in een beslissende verkiezingsronde.

Geen van de twee zegevierende kandidaten wilde zondagavond al commentaar geven op het stembusresultaat. Op het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij in de industriestad Sao Bernardo, nabij Sao Paulo, was de stemming enigszins bedompt. In de laatste week voor de historische stemming hielden de campagnestrategen van de partij er al serieus rekening mee de electorale strijd reeds in de eerste ronde te kunnen beslechten. De stemming was vanzelfsprekend heel wat vrolijker op het hoofdkwartier van José Serra, waar het boven verwachting goede resultaat zorgde voor een hoognodige extra injectie animo.

Het is voor de vierde achtereenvolgende keer dat Lula als presidentskandidaat doordringt tot de tweede verkiezingsronde. Drie eerdere pogingen om voor de PT beslag te leggen op het presidentschap strandden op de valreep. Ook dit keer kan Lula ondanks zijn immense voorsprong niet zeker zijn van een overwinning. Zijn progressieve ideeën en opvattingen schrikken veel Braziliaanse kiezers af. En hoewel Lula zichzelf succesvol vernieuwde en tegenwoordig een meer gematigde toon aanslaat, is de kans groot dat hordes wantrouwende kiezers ter elfder ure hun stem zullen geven aan de tegenkandidaat.

José Serra, de kroonprins die door president Fernando Henrique Cardoso is aangewezen, geniet het vertrouwen van ondernemers en bankiers die in Lula een bedreiging zien voor de uiterst kwetsbare financiële stabiliteit van Brazilië. De meeste kiezers lopen evenwel niet echt warm voor de voormalige bewindsman, die nogal zuur en levenloos overkomt en in ieder geval het charisma mist dat Lula lijkt te zijn aangeboren.

Tijdens zijn opmerkelijk dure verkiezingscampagne liet Serra zich ook verschillende malen van een minder positieve kant zien. Hij reageerde uitzonderlijk venijnig op verder normale kritiek die andere kandidaten hadden op zijn regeringsprogramma. Lula en de andere kandidaten plaatsten bijvoorbeeld menigmaal vraagtekens bij de voornemens van José Serra om zich „voor 110 procent” in te zetten voor de miljoenen onderbedeelden in het land. Lula herinnerde Serra er bij herhaling aan dat zijn politieke leermeester, president Cardoso, vier jaar geleden precies hetzelfde riep zonder dat er de afgelopen tijd echt iets in positieve zin is veranderd voor de armen.

Zondag kozen de ongeveer 115 miljoen stemgerechtigde Brazilianen ook de gouverneurs van de 27 deelstaten die het land telt. Daarnaast waren er verkiezingen voor de nationale en deelstaatparlementen. De stemming verliep zonder incidenten. In Rio de Janeiro was het leger met zwaar materieel uitgerukt om de stemlokalen te beschermen, omdat grote misdaadbendes met ordeverstoringen hadden gedreigd. Toch verliep ook hier de stemming soepel en ordelijk.

Voor het eerst waren in alle kieskringen van het land stemcomputers geïnstalleerd. De verkiezingen verliepen daardoor haast papierloos. Het moderne computersysteem is in Brazilië zelf ontwikkeld en is door de regering kosteloos ter beschikking gesteld aan alle landen in de regio en aan de Verenigde Staten. Dit laatste met het oog op het problematische verloop van de tellingen in dat land.

Er waren in heel Brazilië meer dan 400.000 stemcomputers neergezet. De officiële verkiezingsuitslag laat hierdoor niet meer een week of langer op zich wachten, zoals dat vroeger het geval was, maar zal reeds binnen een etmaal bekend zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer