Mitt Romney steunt campagne McCain
NEW YORK - Vorige week bestreden zij elkaar nog te vuur en te zwaard in misschien wel de felste politieke confrontatie van de Amerikaanse presidentsverkiezing tot nu toe. Maar donderdag was het niets dan lof, toen Mitt Romney in Boston bekendmaakte dat hij de kandidatuur steunt van zijn ex-rivaal, senator John McCain.
Na teleurstellende resultaten tijdens Super Tuesday vorige week, besloot Romney te stoppen. Na overleg met zijn adviseurs gistermorgen, besloot hij McCain te steunen en dat werd nog dezelfde middag bekendgemaakt. „Ik ben ervan overtuigd dat John McCain de man is die ons land in gevaarlijke uren kan leiden”, aldus Romney. Hij zei de 280 afgevaardigden die hij tot nu toe achter zich heeft verzameld op de Republikeinse partijconventie komende zomer te vragen op McCain te stemmen.Zo simpel is dat niet. Het hangt van de reglementering in de afzonderlijke staten af of die afgevaardigden Romneys aanwijzingen alsnog moeten opvolgen of dat zij naar eigen goeddunken kunnen besluiten wie zij steunen. In ieder geval is McCain met deze steun een stuk dichter bij de 1191 afgevaardigden die hij nodig heeft om zijn kandidatuur veilig te stellen. Hij heeft zelf tot nu toe 808 afgevaardigden verzameld. De McCaincampagne hoopt de eindstreep van 1191 ergens in april te bereiken.
De optelsom van afgevaardigden wordt intussen iets ingewikkelder voor de Democratische senator Hillary Clinton. Zij kreeg er gisteren zegge en schrijve één afgevaardigde bij, omdat men na tien dagen tellen tot de conclusie is gekomen dat zij vorige week dinsdag heeft gewonnen in Nieuw Mexico. Maar in het totaal aantal afgevaardigden ligt ze achter op haar concurrent Barack Obama. Bovendien overwegen verschillende zwarte partijprominenten die zich aanvankelijk achter haar hadden geschaard of zij niet beter Obama kunnen steunen. „Er is in Amerika een beweging gaande en misschien moeten wij ervoor zorgen dat deze beweging zich ook daadwerkelijk manifesteert”, aldus Democratisch afgevaardigde John Lewis, een van de zogeheten ”superafgevaardigden” naar de Democratische conventie.