Buitenland

VS zetten Keniaanse politici op zwarte lijst

NAIROBI - De Verenigde Staten hebben donderdag tien Keniaanse politici op de zwarte lijst gezet.

Buitenlandredactie
8 February 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:31

De tien, van zowel de regeringspartij als de oppositie, zijn in de ogen van de Amerikaanse regering „criminelen”, die betrokken zijn bij het etnisch getinte geweld dat het Oost-Afrikaanse land na de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki aan de rand van de afgrond heeft gebracht.Met de maatregel willen de VS de druk op de regering en de oppositie opvoeren om onder bemiddeling van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan tot een vergelijk te komen. Hoewel binnen- en buitenlandse waarnemers zeggen dat er bij de verkiezingen op 27 december is geknoeid, weigert Kibaki zijn positie als president ter discussie te stellen.

Protesten tegen de gang van zaken zijn ontaard in etnisch geweld tegen de Kikuyustam van Kibaki, waarbij zeker 1000 doden zijn gevallen en 300.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht.

De Amerikaanse ambassade liet weten dat tien parlementsleden van beide partijen schriftelijk is meegedeeld dat ze niet meer tot de VS worden toegelaten omdat ze bij het geweld betrokken zijn of ertoe hebben aangezet. „Wij verstrekken geen visa aan criminelen. Aanzetten tot geweld is een misdaad”, zei ambassadewoordvoerder T. J. Dowling.

De Partij van Nationale Eenheid van Kibaki ontkende de Amerikaanse beschuldigingen en zei niets van de opgelegde beperkingen te weten. Leden van de partij van oppositieleider Raila Odinga waren niet bereikbaar voor commentaar.

Het overleg tussen regering en oppositie staat ondertussen op het punt te mislukken. Dat meldde de BBC gisteren. De strijdende partijen zouden het niet eens kunnen worden over een plan om de macht te delen terwijl nieuwe presidentsverkiezingen worden voorbereid.

Voormalig VN-topman Kofi Annan bemiddelt in het conflict. Hij kreeg de partijen eind vorige week zover dat ze instemden met een plan om op korte termijn een einde te maken aan het etnische geweld. Regering en oppositie schortten hun overleg woensdag echter op.

Odinga wil nieuwe verkiezingen. Annan is hierop tegen omdat in het huidige gewelddadige klimaat volgens hem onmogelijk een stembusgang kan worden gehouden. President Kibaki wil het conflict oplossen door tussenkomst van een rechter of een hervorming van de grondwet. Volgens Annan zijn de partijen het wel eens geworden over de opheffing en hervorming van de nationale kiescommissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer