„Ronde vormen hebben iets vriendelijks”
APELDOORN - De eigen huisvesting aan de Laan van Westenenk in Apeldoorn is kenmerkend voor het product van Norel Hallenbouw. „Rond heeft een bepaalde vriendelijkheid.”
De opdracht om voor de aankomende zomer het informatiecentrum voor de Tweede Maasvlakte in Rotterdam te bouwen is voor Norel Hallenbouw in Apeldoorn een grote en vooral aansprekende klus.„Heel Nederland kent immers de haven van Rotterdam”, zegt directeur Peter van Norel (40) in zijn kantoor in Apeldoorn. „Die klus wordt dus een uniek visitekaartje op een zeer opvallende plek.”
De markante, halfronde halvorm geeft Norel al decennia een herkenbaar gezicht. Eenvoudige maar degelijke constructies, snelle montage en sterk gestandaardiseerd. „Deze eigenschappen zijn door ons zo uitgebreid dat onze hedendaagse Nieuwe Dimensiehallen functionele en duurzame gebouwen zijn”, heet het in de bedrijfsfolder.
Norel Hallenbouw is geen jong bedrijf. „Mijn vader speelde begin jaren zestig in op de behoefte aan goedkope bedrijfsruimtes. Hij bouwde zogenaamde Romneyloodsen, een Amerikaans overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog.”
Nadat zijn broer een tijd de scepter zwaaide, werd Van Norel in het jaar 2000 directeur-eigenaar van het familiebedrijf met dertig medewerkers. „We hebben een beetje patent op het rond bouwen”, zegt Van Norel. „Al kunnen we natuurlijk ook gewone schoenendozen zetten, zoals die op ieder industrieterrein te zien zijn.”
Kantoor- en showroomruimtes vragen een andere constructie, andere afwerkingsmaterialen en andere klimaatregeling dan opslagruimtes of sporthallen. „Voor tijdelijke gebouwen gelden andere maatstaven dan voor gebouwen met een permanente bestemming”, zegt Van Norel. „Tegelijk hebben de ronde vormen iets vriendelijks. Architectonisch gezien heeft het tijdloze ontwerp uitstraling.”
Norel levert de halfronde hallen af als school, winkel, woning of bedrijfsruimte. Opvallend project is het informatiecentrum van Blauwestad, het woonproject in het noorden van het land. Met de opvallende rode kleur en blauwe letters torent het gebouw boven het landschap uit.
Ook de winkel- en horecavoorzieningen op de laatste Floriade in Hoofddorp kwamen van Norel. „We zouden ze na afloop van de Floriade weer weghalen, maar ik had de directeur van de Zwarte Markt in Beverwijk wat vrijkaartjes voor de Floriade gegeven. Hij kwam enthousiast terug en wilde de hallen graag hebben. Ze staan nu in Beverwijk.”
De verschillende modules van een hal worden door teams van Norel in elkaar gezet. „Zodra de afbouwvergunning binnen is, kunnen wij een gemiddeld bedrijfspand in zes tot acht weken neerzetten.” De prijs varieert van 75 tot 600 euro per vierkante meter. De jaaromzet van het Apeldoornse bedrijf ligt tussen de 5 en de 10 miljoen euro.
Voor 2008 is de orderportefeuille goed gevuld, vertelt de directeur. „Er is een goede markt met veel bedrijvigheid in de bouw. De bouw is een soort van graadmeter voor de economie. De jaren 2002, 2003 en 2004 waren ronduit slecht. Sinds 2005 gaat het weer beter.”
Ook in het buitenland is de Apeldoornse hallenbouwer actief. In de portfolio staan landen zoals Oostenrijk, Zwitserland en Libië. „Tot eind januari was een team van ons in Sudan actief. Hoewel iedere hal maatwerk is, proberen we zo veel mogelijk van tevoren op te bouwen.”
Klanten die een hal bestellen, hebben er na het verstrekken van de opdracht geen omkijken meer naar. Norel regel alles. Het verkrijgen van de benodigde vergunningen is volgens Van Norel een moeizaam proces. „Gemeentes willen niet altijd rond, die hebben liever een schoenendoos.”
Het moet Van Norel even van het hart. „Het is de grote frustratie van alle bouwers in Nederland: gemeenten werken als zeer logge lichamen. Bovendien verschillen de legeskosten nogal, die in bijvoorbeeld Enschede zijn heel anders dan in Apeldoorn.”