Geweld rond grenslijn Egypte-Gaza
RAFAH - Egyptische grenswachters hebben maandagmiddag het vuur geopend op Palestijnse stenengooiers aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Gewapende Palestijnen schoten terug. Ooggetuigen en artsen meldden dat aan Palestijnse zijde één dode en zes gewonden zijn gevallen. De Egyptische autoriteiten zeiden dat meer dan twaalf grenswachters gewond zijn geraakt.
Eerder moesten 26 Palestijnen worden behandeld die door traangas ademhalingsproblemen hadden gekregen.Het was de ergste uitbarsting van geweld sinds Hamasleden de grensafzetting op 23 januari op verschillende plaatsen opbliezen om een maandenlang door Israël opgelegd isolement te doorbreken. Zondag slaagden Egyptische grenswachters erin de grens weer te dichten.
De rellen braken uit toen Egyptische grenswachters de grens maandag opeens hermetisch afsloten, waardoor Palestijnen en Egyptenaren die zich aan de verkeerde kant bevonden niet naar huis konden terugkeren. Veel Palestijnen zijn boos over de sluiting van de grens, die juist met geweld door militante Palestijnen was geopend.
Aangemoedigd door politieagenten van Hamas begonnen Palestijnse jongeren stenen te gooien naar de Egyptische grenswachters, die eerst met traangas reageerden, vervolgens waarschuwingsschoten losten in de lucht en uiteindelijk gericht begonnen te schieten op de menigte.
Het was onduidelijk of de Palestijnen die terugschoten tot Hamas behoorden. Na de schotenwisseling kwamen vier voertuigen van de Hamaspolitie aanstuiven. De Hamaspolitie joeg de menigte uiteen en duwde de mensen met stokken weg van de grens.
Palestijnen uit de verpauperde strook stroomden de afgelopen weken massaal naar Egypte, vooral om voorraden in te slaan. Egypte stond de komst van de Palestijnen dagenlang toe, maar uiteindelijk werd toch ingegrepen om de grens weer te sluiten, tot frustatie van veel Palestijnen.
Israël zal niet verslappen in de strijd tegen opstandelingen, zei de Israëlische premier Olmert maandag in het parlement. Hij deed zijn uitspraken enkele uren nadat de eerste zelfmoordaanslag in ruim een jaar tijd plaatsvond in het dorp Dimona. De aanslag kostte één persoon het leven en elf anderen raakten gewond. Volgens Olmert ziet het land zich in het zuiden onophoudelijk geconfronteerd met terreur.
De aanslag is toegeschreven aan opstandelingen uit de Gazastrook die in de afgelopen weken gebruik hebben gemaakt van het tijdelijk wegvallen van de grens met Egypte om via de Sinaïwoestijn Israël binnen te komen. Ook de radicale Palestijnse beweging Hamas heeft de aanslag opgeëist.
Olmert sprak tijdens een parlementszitting waar een kritisch regeringsrapport over de oorlog tegen de Libanese Hezbollah in de zomer van 2006 besproken zou worden. De oppositie eist op grond van dat rapport Olmerts aftreden, maar de premier verdedigde zijn handelwijze en herinnerde eraan dat aan het begin van de oorlog nagenoeg het hele parlement zich achter militair ingrijpen schaarde.
De steun voor de oorlog slonk aanzienlijk toen duidelijk werd dat geen van beide doelstellingen -het vernietigen van Hezbollah en de bevrijding van twee ontvoerde soldaten- zouden worden bereikt. De opstellers van het rapport uitten stevige kritiek op het besluit om ten strijde te trekken en op de gevolgde strategie in het offensief.
Een leider van de Volksverzetscomités, Abu Said Qarmout, is om het leven gekomen bij een luchtaanval die Israël maandag uitvoerde in het noorden van de Gazastrook. Israël maakte al geruime tijd jacht op Qarmout. Volgens de Volksverzetscomités heeft Israël vier keer eerder geprobeerd hem te vermoorden.
De Volksverzetscomités hebben nauwe banden met Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft. Zij hebben honderden raketten op het noorden van Israël afgeschoten. Twee mensen raakten gewond bij de luchtaanval, die werd uitgevoerd op Beit Lahiya. Vanuit die plaats worden vaak raketten op Israël afgeschoten.
Qarmout was de leider van de Volksverzetscomités in het noorden van de Gazastrook.