Begroting VS: meer geld naar defensie
NEW YORK - President Bush heeft maandag aan het Congres een begroting gepresenteerd die voor het eerst in de geschiedenis de biljoen (miljoen maal miljoen) dollar overschrijdt. Als het aan Bush ligt, zal de overheid in het begrotingsjaar 2009, dat loopt van 1 oktober 2008 tot eind september 2009, niet minder dan 3,1 biljoen dollar uitgeven.
Het is overigens hoogst onwaarschijnlijk dat in dit verkiezingsjaar het door de Democraten gedomineerde Congres akkoord zal gaan met de laatste begroting van deze Republikeinse president. Bush wil Defensie 8 procent extra geven en komt daarbij uit op 588,3 miljard dollar. Maar daarbij zijn niet de volledige kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan geteld. Worden die meegerekend, dan komt men uit op 708 miljard dollar.Extra kosten voor dit jaar en volgend jaar vormen de 150 miljard dollar aan belastingteruggaven en belastingverminderingen die deel uitmaken van het economisch stimuleringsplan waarover regering en parlement het overigens nog niet volledig eens zijn. De regering-Bush gaat verder uit van een economische groei dit jaar van 2,7 procent. Een cijfer dat wel erg positief is vergeleken met de prognoses van onafhankelijke economische instituten.
Om het financieringstekort dit jaar niet verder te laten oplopen dan 410 miljard dollar, wil Bush schrappen in sociale programma’s, zoals de ziektekostenverzekering voor ouderen, de allerarmsten en veteranen. Verder moeten alle ministeries inleveren, behalve het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Bush, die volgend jaar januari vertrekt, wil ten slotte de belastingverlagingen voor Amerika’s rijkste burgers, die hij er in 2001 en 2003 doordrukte, permanent maken.
„Volstrekt onrealistisch”, was het eerste commentaar van de Democraat John Spratt, voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden. „De rijksten worden gespaard, de armsten moeten inleveren, de werkelijke kosten van Irak en Afghanistan worden verdonkeremaand en het financieringstekort groeit onrustbarend. En dat noemt de president een evenwichtig begrotingsbeleid. Ik kan dat eerlijk gezegd niet helemaal volgen”, aldus Spratt. Ook sommige Republikeinen hadden kritiek op de begroting, omdat schrappen in sociale programma’s Republikeinen die in november herkozen willen worden nu niet bepaald in de kaart speelt.