Protest Hamas tegen sluiting grens Gaza
RAFAH - Zeshonderd Hamasaanhangers hebben vrijdag in Rafah gedemonstreerd tegen de naderende sluiting van de grens tussen de Gazastrook en Egypte. De isolatie van de Palestijnen in Gaza heeft volgens hulpverleners geleid tot een humanitaire crisis.
Egyptische soldaten waren bezig met cement de gaten in de grensmuur te dichten en andere gemaakte openingen te versperren. Sommige demonstranten staken de grens over naar Egypte en zwaaiden met Hamasvlaggen. Tientallen Egyptische grensbewakers waren getuige, maar grepen niet in.Hamas eist medezeggenschap over de grensovergang in Rafah, die nu -in samenspraak met Israël- door Egypte wordt beheerst. Egypte en de Palestijnse president Mahmud Abbas hebben de eis van Hamas afgewezen.
Mogelijk zal Hamas nog een grensdoorbraak forceren. Hamaspremier Ismail Haniyeh zei vrijdag niet te zullen toestaan dat de grens weer wordt afgesloten. Het Palestijnse volk heeft veel opties, zei hij cryptisch.
Hamasstrijders bliezen 23 januari delen van de grensmuur op, om de isolatie en misère van de 1,5 miljoen Palestijnen in de Gaza te verlichten. Honderdduizenden Palestijnen stroomden de grens over naar Egypte, om inkopen te doen. De meesten zijn teruggekeerd.
Israël had, met hulp van Egypte, de kuststrook hermetisch afgesloten, naar eigen zeggen om de raketaanvallen op Zuid-Israël door Palestijnse strijders te voorkomen. Na de machtsovername van Hamas in Gaza zeven maanden geleden sloten Israël en Egypte de toegang tot Gaza al bijna compleet af.
Kinderen in de Gazastrook beginnen de tweede helft van hun schooljaar zonder lesboeken, doordat Israël de import van papier lange tijd heeft tegengehouden. Het kost nog zeker 45 dagen continu drukken voordat de boeken, ruim veertig titels, klaar zijn, aldus een woordvoerder van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen vrijdag.
Een aanvraag voor de import van 754 ton papier werd al in november ingediend en pas donderdagavond goedgekeurd. Circa 200.000 kinderen in de basisschoolleeftijd zijn getroffen door de boycot.
Ook de VN-kinderorganisatie Unicef luidde vrijdag de noodklok over het onderwijs in de Gazastrook, waar de scholen vandaag weer beginnen. Kinderen moeten in „catastrofale omstandigheden” naar school, aldus de instelling. De lokalen zijn vanwege de energieschaarste onverwarmd en niet verlicht.