Buitenland

Staakt-het-vuren in Ivoorkust

De opstandelingen in Ivoorkust hebben donderdag na bemiddeling door de ministers van Buitenlandse Zaken van vijf West-Afrikaanse landen ingestemd met een staakt-het-vuren.

AP
4 October 2002 09:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

De Ivoriaanse regering was daar al eerder mee akkoord gegaan. Vandaag zou de overeenkomst in de hoofdstad Yamoussoukro worden getekend. De vertegenwoordigers van de West-Afrikaanse economische organisatie Ecowas spraken donderdag in het rebellenbolwerk Bouaké voor het eerst met de rebellen, nadat deze hen een uur hadden laten wachten. Tot donderdag was nog onduidelijk wie de rebellen precies waren en wat zij wilden. Het Franse leger bracht de bemiddelaars uiteindelijk naar Bouaké, waar in een Franse school werd onderhandeld. Frankrijk is de voormalige kolonisator van Ivoorkust.

Bemiddelaar Mohamed Ibn Chambas zei te hopen dat de grieven van de rebellen na de ondertekening vandaag besproken kunnen worden. Hij noemde de overeenkomst een belangrijke eerste stap. Een ander lid van de West-Afrikaanse delegatie betwijfelde echter of de zes rebellen die hebben onderhandeld ook werkelijk de leiders van de opstand zijn. De rebellen zouden hebben verzekerd dat het bestand bindend is voor alle opstandelingen.

De opstand begon twee weken geleden in Abidjan toen enkele honderden Ivoriaanse militairen een couppoging deden na te zijn ontslagen. In Abidjan werd de opstand neergeslagen door het leger, maar de opstandelingen namen vervolgens de macht over in vrijwel het gehele noorden van het land. De gespannen verhoudingen tussen christenen in het zuiden en moslims in het noorden van het land leefden op, wat tot vrees voor een burgeroorlog leidde. Veel buitenlanders in belegerde steden werden geëvacueerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer