Buitenland

„Afghanistan potentiële vrijhaven terrorisme”

WASHINGTON (ANP) - Afghanistan loopt het risico als staat te mislukken en een veilige haven voor terrorisme te worden als de internationale gemeenschap niet snel stappen zet om de veiligheidssituatie in het land te verbeteren.

31 January 2008 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

Dat staat in een rapport van de Afghanistan Study Group, die wordt geleid door de voormalige Amerikaanse NAVO-commandant generaal James L. Jones en de gewezen Amerikaanse VN-ambassadeur Thomas Pickering.Amerikaanse media en de Britse krant The Times berichtten vandaag over het woensdag gepresenteerde rapport van het onderzoeksteam. De opstellers van het rapport menen dat de macht van de taliban, die twee jaar geleden nog werd beschouwd als een verslagen groepering, groeiende is in dunbevolkte gebieden.

De taliban zijn erin geslaagd grote gebieden in het zuiden en zuidoosten van Afghanistan onder controle te krijgen of hierin te infiltreren. Volgens de Aghanistan Study Group zijn veel Afghanen daardoor teleurgesteld geraakt in de internationale militaire missie in hun land.

De NAVO heeft er gisteren bij Canada op aangedrongen zijn troepen niet terug te trekken uit de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. De NAVO belooft Canada te helpen zoeken naar een land dat bereid is duizend extra militairen naar het gebied te sturen - een voorwaarde die Canada heeft gesteld om in Afghanistan actief te blijven na 2009.

De Canadezen hebben in Afghanistan sinds 2001 in totaal 78 manschappen en een diplomaat verloren. De conservatieve regering van premier Stephen Harper staat onder grote druk de 2500 man sterke missie uit Kandahar terug te trekken. Het mandaat voor de missie loopt in 2009 af en het Canadese parlement moet beslissen over verlenging.

„De NAVO vindt dat Canada heel belangrijk en waardevol werk doet in Kandahar”, zei NAVO-woordvoerder James Appathurai gisteren. „We hopen dat Canada een manier vindt om de missie te verlengen.”

Afgezien van Groot-Brittannië en Nederland zijn er geen Europese NAVO-lidstaten met grote contingenten in het gevaarlijke zuiden van Afghanistan. Landen als Duitsland hebben wel troepen in Afghanistan, maar zetten die alleen in het relatief veilige noorden in. Als gevolg hiervan dragen Amerikanen, Britten, Canadezen en Nederlanders de zwaarste NAVO-lasten in Afghanistan en dat is Canada een doorn in het oog.

De Verenigde Staten maakten eerder deze maand bekend 3.200 extra mariniers naar Afghanistan te sturen, onder wie 2.200 gevechtstroepen die de NAVO-macht in het zuiden zullen versterken. Deze troepen blijven volgens planning echter niet langer dan zeven maanden - en dus niet na 2009, zoals Canada eist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer