Binnenland

Bijna 200 scholen tegen urennorm

DEN HAAG (ANP) – Van de 650 middelbare scholen hebben bijna tweehonderd instellingen zich aangesloten bij een initiatief tegen de minimumnorm voor het aantal lesuren. Dat heeft voorzitter Sywert van Lienden van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag gezegd.

30 January 2008 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:30
DEN HAAG - Voor het Tweede Kamer gebouw zitten opgehokte leerlingen in kooien, ze voeren actie tegen de 1040-urennorm. Jongeren van de SP (ROOD) voeren woensdagochtend actie op het Plein in Den Haag tegen de 1040-urennorm. De Tweede Kamer debatteert woens
DEN HAAG - Voor het Tweede Kamer gebouw zitten opgehokte leerlingen in kooien, ze voeren actie tegen de 1040-urennorm. Jongeren van de SP (ROOD) voeren woensdagochtend actie op het Plein in Den Haag tegen de 1040-urennorm. De Tweede Kamer debatteert woens

De scholen vinden dat zij te weinig geld krijgen om elk jaar 1040 lesuren te kunnen verzorgen. Zij geven liever minder maar beter les dan met lege lessen de norm te halen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt vindt dat ze de scholen al tegemoet is gekomen door 40 uur in de norm niet langer voor alle leerlingen verplicht te stellen.De scholen vinden deze versoepeling niet ver genoeg gaan. Zij hebben zich verenigd in de groep Bewust kiezen voor kwaliteit. Van Bijsterveldt wil niet op het initiatief reageren omdat het LAKS de namen van de rebellerende scholen niet bekendmaakt.

De twee partijen verschillen zelfs met elkaar van mening of zij nog in gesprek zijn over de urennorm. Volgens Van Bijsterveldt heeft Van Lienden gevraagd „om een half uurtje" overleg. De voorzitter van het LAKS ontkent dit echter en zegt dat hij de gesprekken heeft afgebroken.

Van Bijsterveldt trekt een voorgenomen onderzoek naar de urennorm naar voren. De evaluatie moet volgend jaar klaar zijn. De SP en GroenLinks vinden dat niet vroeg genoeg. Zij eisen op korte termijn een onderzoek, ook omdat coalitiepartij PvdA eigenlijk voorstander is van een bandbreedte in plaats van een absolute norm.

In tegenstelling tot eerdere uitlatingen, stelt Van Bijsterveldt nu dat daar in feite al sprake van is. Niet alleen is de norm met 40 uur versoepeld, ook mogen scholen de 72 uur meetellen die leerlingen buiten de school op maatschappelijke stage gaan. Overigens lopen de leerlingen op de middelbare school slechts een keer stage.

Op dit moment haalt slechts 15 procent van de scholen de urennorm. Van Bijsterveldt heeft bij scholen die daar minder dan 150 uur onder zitten, een deel van het overheidsgeld teruggevorderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer