Buitenland

Aanslag op Artsen zonder Grenzen Somalië

KISMAYU/AMSTERDAM (ANP) – Bij een aanslag op de Nederlandse tak van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) maandag in Somalië zijn vier medewerkers gedood. Over de identiteit van de slachtoffers bestaat nog geen zekerheid.

28 January 2008 20:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

Volgens ooggetuigen kwamen twee Somaliërs, een Keniaanse arts en een blanke Europese hulpverlener door een bernbom om het leven. Kort na de aanslag meldde het Spaanse persbureau EFE dat het Europese slachtoffer een Nederlander was. Maar het Britse persbureau Reuters meldde later dat het bij de Europeaan om een Franse medewerker ging. Reuters baseerde zich op informatie van een verpleegster van AzG ter plekke. Een Keniaanse medewerker zou gewond zijn geraakt.AzG–Nederland sprak maandagmiddag over een „ernstig incident met een auto" in de havenstad Kismayu in het zuiden van Somalië. De politie verrichtte inmiddels twee arrestaties. AzG besloot alle internationale medewerkers uit Kismayu naar Nairobi in het buurland Kenia te evacuëren.

„Een bermbom ontplofte en trof de AzG–auto en doodde twee buitenlanders, een Keniaan en een blanke man, en een Somalische chauffeur en een Somalische journalist", vertelden getuigen tegen het persbureau Reuters. De verslaggever bezweek later aan zijn verwondingen. De overige drie waren op slag dood. Een verslaggever van Reuters zag drie lichamen in de auto liggen.

Volgens een Somalische veiligheidsfunctionaris is in het Oost–Afrikaanse land niet eerder een aanslag gepleegd op een buitenlandse organisatie van hulpverleners. AzG verricht in Kismayu spoedeisende operaties, waaronder ook keizersnedes voor zwangere vrouwen met complicaties. De Nederlandse vereniging AzG maakt deel uit van het internationale netwerk Médecins Sans Frontières. Medewerkers uit Nederland vormen in de landen waar AzG actief is één team met lokale collega’s.

Kismayu staat onder controle van lokale islamitische krijgsheren. De centrale overheid heeft er niets te zeggen. Vergeleken met de hoofdstad Mogadishu geldt de havenstad als relatief veilig.

Somalië in de Hoorn van Afrika gaat al bijna twee decennia gebukt onder wetteloosheid en stammenstrijd. Islamitische opstandelingen bezetten onlangs nog voor korte tijd het grootste militaire vliegveld van Somalië. Zij maakten wapens buit en ontvoerden enkele militairen.

De Somalische interim–regering wist begin vorig jaar met Ethiopische steun de radicale moslims uit de hoofdstad Mogadishu te verdrijven. De extremisten proberen met aanslagen en ander geweld verloren terrein te heroveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer